Ryba zapiekana na szpinaku
Moi rodzice najczęściej smażą ryby. Ja lubię je piec. Oprócz soli i pieprzu lubię dodawać świeże zioła lub choćby koperek, nacierać je skórką cytryny i skrapiać jej sokiem. Spotkałam się z opinią, że to zabija smak ryby - jak dla mnie jest wręcz odwrotnie. Dzięki dodatkom delikatny smak ryby jest ciekawszy.
ryba zapiekana na szpinaku - składniki:
- 1 kg dowolnej ryby,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 1+1 łyżka oleju,
- szczypta płatków chilli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kg szpinaku,
- 200 twarożku śmietankowego,
- 200 g fety,
- sól, pieprz
ryba zapiekana na szpinaku - przepis
Połowę otartej skórki cytryny wymieszać z ziołami, musztardą, łyżką oleju, chilli i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą. Rybę podzielić na płaty i każdy posmarować mieszanką i odstawić na minimum godzinę. Szpinak posiekać i przesmażyć na reszcie oleju. Dodać do niego twarożek, skórkę cytryny, fetę. Wymieszać i doprawić pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć szpinak, na nim położyć rybę. Piec 30-40 minut (w zależności od grubości płata ryby) w 180 st. C.