Ryba zapiekana na szpinaku
            Moi rodzice najczęściej smażą ryby. Ja lubię je piec. Oprócz soli i pieprzu lubię dodawać świeże zioła lub choćby koperek, nacierać je skórką cytryny i skrapiać jej sokiem. Spotkałam się z opinią, że to zabija smak ryby - jak dla mnie jest wręcz odwrotnie. Dzięki dodatkom delikatny smak ryby jest ciekawszy.

ryba zapiekana na szpinaku - składniki:
- 1 kg dowolnej ryby,
 - otarta skórka z 1 cytryny,
 - 1 łyżka ziół prowansalskich,
 - 1 łyżka musztardy miodowej,
 - 1+1 łyżka oleju,
 - szczypta płatków chilli,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 1 kg szpinaku,
 - 200 twarożku śmietankowego,
 - 200 g fety,
 - sól, pieprz
 
ryba zapiekana na szpinaku - przepis
Połowę otartej skórki cytryny wymieszać z ziołami, musztardą, łyżką oleju, chilli i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą. Rybę podzielić na płaty i każdy posmarować mieszanką i odstawić na minimum godzinę. Szpinak posiekać i przesmażyć na reszcie oleju. Dodać do niego twarożek, skórkę cytryny, fetę. Wymieszać i doprawić pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć szpinak, na nim położyć rybę. Piec 30-40 minut (w zależności od grubości płata ryby) w 180 st. C.
