Ryba zapiekana na szpinaku

Moi rodzice najczęściej smażą ryby. Ja lubię je piec. Oprócz soli i pieprzu lubię dodawać świeże zioła lub choćby koperek, nacierać je skórką cytryny i skrapiać jej sokiem. Spotkałam się z opinią, że to zabija smak ryby - jak dla mnie jest wręcz odwrotnie. Dzięki dodatkom delikatny smak ryby jest ciekawszy.

Zdjęcie - ryba zapiekana na szpinaku - Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepis... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ryba zapiekana na szpinaku - składniki:

  • 1 kg dowolnej ryby,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 1+1 łyżka oleju,
  • szczypta płatków chilli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kg szpinaku,
  • 200 twarożku śmietankowego,
  • 200 g fety,
  • sól, pieprz

ryba zapiekana na szpinaku - przepis

Połowę otartej skórki cytryny wymieszać z ziołami, musztardą, łyżką oleju, chilli i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą. Rybę podzielić na płaty i każdy posmarować mieszanką i odstawić na minimum godzinę. Szpinak posiekać i przesmażyć na reszcie oleju. Dodać do niego twarożek, skórkę cytryny, fetę. Wymieszać i doprawić pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć szpinak, na nim położyć rybę. Piec 30-40 minut (w zależności od grubości płata ryby) w 180 st. C.

Zdjęcie - ryba zapiekana na szpinaku - Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepis... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy