Rwany chlebek z anchois, kaparami i suszonymi pomidorami
Rwany chlebek zagościł u Nas po raz kolejny, tym razem jednak w wersji śródziemnomorskiej. Musicie go koniecznie zrobić przy okazji zbliżającego się weekendu lub wspólnym spotkaniu z przyjaciółmi. Zniknie ze stołu w oka mgnieniu – obiecuję ?
Połączenie anchois i kaparów to klasyka, która zawsze się sprawdza. Do tego jeszcze suszone pomidory i świeże zioła. Całość opleciona w delikatne drożdżowe ciasto pozwala doznać cudownej symfonii smaków. ?
Zobacz też: Szakszuka – przepis na śniadanie idealne Składniki na zaczyn:- 20 dkg drożdży
- 0,5 szkl. letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 30 g roztopione masła
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szkl. letniego mleka
- 50 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub kolendra (świeża)
- 6-8 filecików anchois
- 6-10 kaparów
- 5-6 suszony pomidorów (odsączonych z zalewy)
- pieprz ziołowy
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- czarny sezam
W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki nadzienia drobno posiekać (fileciki anchois, kapary, suszone pomidory oraz zioła). Całość wymieszać z masłem i doprawić do smaku ziołowym pieprzem.
Uwaga – ilość użytych kaparów oraz anchois jest zależna od Waszych preferencji smakowych. Zarówno anchois, jak i kapary mają bardzo wyrazisty słony smak, stąd też nie trzeba już dodawać do farszu soli.
Przygotowanie chlebka:Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko połączone z roztopionym masłem i mlekiem oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowany farsz a następnie pociąć na 6 pasów (wzdłuż). Każdy pas nałożyć na siebie (jeden na drugi) i pociąć na kwadraty.
Blaszkę keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Pocięte kwadraty przełożyć bokiem do formy, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Przed samym włożeniem do piekarnika chlebek posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać czarnym sezamem i gruboziarnistą solą (opcjonalnie)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 15 min. Studzić na kratce.