Rustykalne grzanki z serem i kurkami
Czasem (a może nawet zwykle?) najprościej znaczy najlepiej. Dobry chleb, kurki prosto z lasu, trochę wyrazistego w smaku sera i przekąska idealna gotowa.
Połączone w kanapce (choć to słowo chyba trochę jej ubliża…) smaki świetnie komponują się z dobrą oliwą, więc nie żałujcie jej na swojej grzance. Do tego kieliszek białego wina, co Wy na to?
Rustykalne grzanki z serem i kurkami Składniki- chleb - 2 duże kromki, najlepiej na zakwasie
- oliwa - ok. 5 łyżek
- kurki - 1 szklanka
- szalotka - 1 szt
- tymianke - 4 gałązki
- ser żółty - ok. 4 plastrów, najlepiej o wyraźnym smaku np. cheddar
- parmezan - kilka małych kawałków
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij drobno posiekaną szlotkę, dodaj tymianek i grzyby. Smaż, aż się lekko przyrumienią. Przypraw do smaku.
Kromki chleba skrop oliwą, przygotuj grzanki (np. na patelni grillowej).
Na jeszcze ciepły chleb połóż ser, na nim grzyby. Całość skrop oliwą, na wierzchu ułóż wiórki parmezanu. Możesz posypać też świeżymi listkami tymianku. Podawaj od razu, na ciepło.