Rumsztyk z mięsa wieprzowego z cebulką

Rumsztyk z  mięsa wieprzowego z cebulką

Zdjęcie - Rumsztyk z  mięsa wieprzowego z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • kilka łyżek gorącej wody
  • 3 cebule
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 8-10 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso drobno siekamy lub mielimy w maszynce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gorącą wodę. Dłonie zwilżamy olejem Kujawskim i formujemy owalne kotleciki. Kotleciki układamy na desce, spłaszczamy i smarujemy musztardą dijon.

Zdjęcie - Rumsztyk z  mięsa wieprzowego z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna. Wkładamy kotlety i smażymy na wolnym ogniu 6-8 minut z obu stron na rumiano. Zdejmujemy kotlety z patelni i trzymamy w cieple pod przykryciem.

Zdjęcie - Rumsztyk z  mięsa wieprzowego z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Cebule obieramy, płuczemy, kroimy w talarki. Wkładamy na patelnię, na której smażyły się kotlety. Dodajemy resztę oleju Kujawskiego 3 ziarna. Smażymy cebulę przez kilka minut, aż się zezłoci. Do gotowej cebuli dokładamy kotleciki, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i podsmażamy kilka minut, by smaki się połączyły.

Zdjęcie - Rumsztyk z  mięsa wieprzowego z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów