Rumsztyk z mięsa wieprzowego z cebulką
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego z łopatki
- kilka łyżek gorącej wody
- 3 cebule
- 2 łyżki musztardy dijon
- 8-10 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso drobno siekamy lub mielimy w maszynce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gorącą wodę. Dłonie zwilżamy olejem Kujawskim i formujemy owalne kotleciki. Kotleciki układamy na desce, spłaszczamy i smarujemy musztardą dijon.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna. Wkładamy kotlety i smażymy na wolnym ogniu 6-8 minut z obu stron na rumiano. Zdejmujemy kotlety z patelni i trzymamy w cieple pod przykryciem.
Krok 3
Cebule obieramy, płuczemy, kroimy w talarki. Wkładamy na patelnię, na której smażyły się kotlety. Dodajemy resztę oleju Kujawskiego 3 ziarna. Smażymy cebulę przez kilka minut, aż się zezłoci. Do gotowej cebuli dokładamy kotleciki, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i podsmażamy kilka minut, by smaki się połączyły.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Poziom trudności: łatwe