Różowa sałatka śledziowa
Różowa sałatka śledziowa czaruje kolorem i smakiem. Pospolite składniki, prostota wykonania na pewno brzmią zachęcająco. Śledź z dodatkiem ziemniaka, buraczka, jabłka i jajka smakuje wyśmienicie. Możesz podać ją w wersji z samą śmietaną lub śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z bagietką smaczny lunch lub kolacja.
Składniki:
3 solone śledzie
2 małe buraki
1 jabłko
3 ziemniaki
1 cebula
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- śledzie wymoczyć, osączyć i oczyścić, pokroić w kostkę
- ziemniaki i buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę
- jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Natkę opłukać, osączyć i posiekać
- wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki. Posypać całość przed podaniem natką pietruszki