Rozkoszne Magdalenki z zieloną herbatą matcha

Rozkoszne Magdalenki z zieloną herbatą matcha

Magdalenki to taki kawałek puchatego obłoczka w każdym kęsie. Te biszkoptowe ciasteczka mają w sobie coś zniewalającego, co sprawia, że wprost nie można sobie odmówić kolejnego kawałka. Jak to już słusznie zauważył sam Marcel Proust z każdym kolejnym kęsem, można zapomnieć o Bożym świecie. Magdalenki to oczywiście idealny towarzysz herbaty, co sprawia, że stają się wprost idealnym kompanem na zimowe dni. Stąd zrodził się również mój pomysł, aby ten duet ze sobą jakoś trwale połączyć. Tak powstały magdalenki z zieloną herbatą matcha. Za sprawą tego trawiastego pyłu z kraju kwitnącej wiśni stają się jeszcze bardziej magiczne. Zielona herbata nadaje ciastkom powiewu świeżości, odrobinę egzotyki i cudownego optymistycznego koloru. Szczególnie sądzę, że te muszelkowe biszkopty przypadną do gustu wszystkim miłośnikom zielonej herbaty. Uprzedzając pytania, matchy nie uda się zastąpić niczym innym, dlatego warto ją upolować lub skorzystać z tradycyjnego przepisu ze skórką pomarańczową. Chociaż według mnie magdalenki z zieloną herbatą są nawet lepsze od oryginału, więc zdecydowanie trzeba się na nie skusić. Szczególnie polecam podać je do matcha latte. Wtedy to już jest prawdziwy herbaciany szał!

Zdjęcie - Rozkoszne Magdalenki z zieloną herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Magdalenki z zieloną herbatą matcha Łukasz
Magdalenki to taki kawałek puchatego obłoczka w każdym kęsie. Te biszkoptowe ciasteczka mają w sobie coś zniewalającego, co sprawia, że wprost nie… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 18 sztuk
Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 100 g cukru
  • 135 g mąki pszennej
  • 15 g zielonej herbaty matcha
  • 100 g masła
  • 15 ml mleka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Następnie wsypuj powoli cukier, nie przerywając ubijania.
  2. Do piany dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  3. Mąkę oraz zieloną herbatę przesiej do osobnego naczynia.
  4. Masło roztop i wystudź.
  5. Do ubitych jajek dodawaj partiami mąkę wraz z masłem, mieszając masę delikatnie w jedną stronę do połączenia się składników. Pod koniec wlej mleko.
  6. Foremki do magdalenek posmaruj odrobiną oleju i napełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz przez 10-12 minut w 180°C, a następnie delikatnie wyjmij i wystudź na kratce.

Kategorie przepisów