Rożki z ciasta filo z botwinką i bryndzą
Do przygotowania tego dania zainspirowały mnie greckie spanakopitas. Kupując dorodny pęczek wiosennej botwinki wiedziałam, że to musi być pyszne. Wprawdzie nieomal zjedliśmy połowę farszu przygotowanego do rożków zanim w nich się jeszcze znalazł, ale w końcu trudno się dziwić – był wyjątkowo smaczny i z powodzeniem mógłby pełnić rolę pysznej „jarzynki” do obiadu.
Ja jednak poszłam o krok dalej i upiekłam z jego wykorzystaniem rożki z ciasta filo. Nie uległam jednak pokusie zrobienia domowego ciasta i wybrałam gotowe płaty, które zresztą czekały w lodówce od pewnego czasu na swoją kolej. Chrupiące ciasto, pękające w ustach, rumiane i pachnące masłem, skrywające soczysty, botwinkowy farsz z dodatkiem orzechów i kremowej bryndzy. Takie nasze, polskie, swojske spanakopitas. Wyszły wyśmienite, polecam!
Jeśli nie przepadasz za ciastem filo lub masz problem z jego zakupem, rożki wyjdą równie smaczne z ciasta francuskiego.
Składniki:
(około 8 sztuk)
- 1 duży pęczek botwinki
- 150g bryndzy
- 1/3 szklanka orzechów włoskich
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta mielonej kolendry
- oliwa/masło do smażenia
- 50g roztopionego masła do smarowania ciasta
- ciasto filo
Przygotowanie krok po kroku:
- Orzechy upraż na suchej patelni aż się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć
- Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem. Zeszklij.
- Botwinkę posiekaj dość drobno wraz z młodymi buraczkami. Dodaj do zeszklonej cebulki. Duś aż lekko zmięknie.
- Dopraw do smaku (sól ostrożnie, ser jest słony) i odstaw do wystygnięcia.
- Do chłodnej botwinki dodaj orzechy i pokruszoną bryndzę. Wymieszaj delikatnie.
- Masło roztop.
- Rozkładaj kolejne płaty ciasta filo i smaruj je masłem. Na rożki użyj 3 warstw ciasta (każda warstwa powinna być natłuszczona masłem lub oliwą dobrej jakości, jeśli nie używasz masła).
- Ciasto pokrój na pasy o szerokości około 10cm, o długości płatów ciasta. Na każdy kawałek układaj po porcji farszu i składaj w trójkąty – jak amerykańską flagę – aż do końca paska.
- Przed upieczeniem każdy rożek posmaruj masłem i piecz w 180° przez około 15 minut lub na złoty kolor.
- Podawaj na ciepło lub zimno w dipem jogurtowo-czosnkowym, koperkowym lub innym ulubionym.
Smacznego!