Rozgrzewająca zupa z indykiem, batatem, dynią, kalarepą i kurkumą
Witajcie :-) Moje młodsze dziecię już wcina większość potraw, które my jemy. Bardzo polubiła zupy i teraz muszę przynajmniej raz w tygodniu gotować jakąś, bo chodzi i woła "ziupa i ziupa" Tym razem kolejna z dodatkiem kurkumy, dlatego, że to samo zdrowie, miałam kawałek indyka, dyni dokupiłam batata i kalarepę. Zupa jest delikatna, troszkę słodkawa, nam i dzieciom smakowała bardzo :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 batat
- 1 kalarepa
- około 200 g dyni Hokkaido
- około 150 g filetu z indyka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- kurkuma (ja dałam tak około 1/2 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- lubczyk
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów
1. Cebulę obieram kroję w drobną kostkę, Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę, batata, dynię kalarepę również obieram następnie kroję w kostkę, tak samo kroję indyka.
2. W garnku rozgrzewam masło i oliwę, wrzucam cebulę i podsmażam, następnie wrzucam czosnek. Chwilkę podsmażam i wrzucam indyka, jak ładnie nam się podsmaży to dodaję pokrojone warzywa, oraz przyprawy. Podsmażam je dosłownie 2 minuty i wlewam bulion.
3. Jak warzywa będą już miękkie sprawdzam czy trzeba zupę jeszcze doprawić, dodaję śmietanę, mieszam i gotowe :-) Smacznego :-)