Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jesień zagościła się już na całego. Liście spadają z drzew, a na straganach trwa wysyp pomarańczowych kul. O tej porze roku należy wyjątkowo dbać o siebie i wspomagać się rozgrzewającymi posiłkami. Jednym z najlepszych na to sposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już sam, a smak oraz wartość odżywcza jest nieporównywalna. W moim przepisie zalecam również upiec dynię, zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się po naszym ciele. Nie zapomnijcie również o solidnej dawce mleka kokosowego - ono nadaje delikatności i dopieszcza nasz pomarańczowy eliksir. Mam nadzieję, że mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;)

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 6-8 porcji

Bulion:

  • 1,5 l wody
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 1 mały seler
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka jałowca
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Zupa:

  • 1 kg ulubionej dyni
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 5 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku


Do podania:

  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • kwaśna śmietana lub śmietanka kokosowa
* PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pietruszkę i marchew natnij na krzyż od strony grubszego końca. Cebulę przekrój na pół. Jedną połówkę podpal nad gazowym palnikiem, aż zwęgli się z wierzchu. Natkę zwiąż białą nitką.
Do dużego garnka wlej wodę. Wrzuć wszystkie warzywa i przyprawy. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, uchyl pokrywkę i gotuj przez godzinę/półtorej, aż warzywa staną się miękkie.
Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa, a następnie odcedź go przez sito, aby pozbyć się przypraw. Warzywa włóż z powrotem (oprósz natki pietruszki).
Zupa Dynię pozbaw pestek i pokrój na grube plastry. Wyłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz, aż zmięknie (około 30-40 minut).
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i nieco ostudź. Odkrój miąższ od skóry i włóż go do garnka z bulionem.
Imbir i czosnek zetrzyj na tartce i włóż je do warzyw. Zmiksuj wszystko na gładko. Wlej mleko kokosowe, dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Zupę wstaw z powrotem na ogień i zagrzej do żądanej temperatury.
Rozlej pomiędzy talerze i podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Możesz również pokusić się o łyżkę kokosowej śmietanki lub tradycyjnej kwaśnej śmietany. Smacznego!
*

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów