Róże jabłkowe z karmelem

Róże jabłkowe z karmelem

Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Róże jabłkowe z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 4 małe czerwone jabłka
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 500 ml wody
  • 60 ml karmelu
  • 2-3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 190°C. Porządnie natłuść, olejem Kujawskim 3 ziarna, wgłębienia w formie do muffinek.

 

Przekrój jabłka na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm. Umieść plasterki w misce przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce, zalej je wodą tak, by były przykryte w całości i dodaj sok z cytryny. Włóż do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok. 5 min., do momentu, aż jabłka staną się „giętkie”. Następnie wyłóż jabłka na ręcznik papierowy.

 

Lekko podgrzej w mikrofalówce karmel tak, by łatwo się rozsmarowywał.

 

Na posypanej mąką powierzchni rozłóż ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na 6 równych pasków. Rozsmaruj na każdym sos karmelowy i ułóż plasterki jabłek tak, by zaczynały się od połowy plastra ciasta, nachodziły lekko na siebie i wystawały ok. 1 cm za krawędź ciasta. Następnie zagnij na jabłka wolną połówkę ciasta. Zwiń każdy pasek w zgrabny rulonik i umieść w formie do muffinek, wystającymi jabłkami do góry.

 

Wstaw róże do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 min., aż brzegi ładnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 min, po czym przełóż na kratkę do studzenia.

Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.

 

Porada:

Jeżeli nie posiadasz sosu karmelowego, możesz użyć kajmaku z puszki lub ulubionej konfitury.

 

Ciasto francuskie, karmel i jabłka - nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy. Dzięki natłuszczeniu foremek olejem Kujawskim 3 ziarna, wszystkie róże upieką się równomiernie i nie przywrą.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów