Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami
Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg udek z kurczaka (4 sztuki)
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 30 g pistacji bez łupin
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Kroimy suszone pomidory w paski i kruszymy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rolady i odstawiamy.


Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej, na każdy z nich wylewamy odrobinę oleju Kujawskiego z ziołami, rozsmarowujemy go na całej powierzchni, zawijamy udko kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka). Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy udka w folii i smażymy z każdej strony przez ok. 3 min. Zawinięte w folię udka przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 40 min. Wyciągamy kurczaka z piekarnika i czekamy 10 min., aż mięso wchłonie sos. Zdejmujemy folię z rolad.


Pozostały na blaszce sos przelewamy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki śmietany, energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki i gęsty. Rolady z kurczaka kroimy w plastry. Podajemy z sosem pomidorowym i risotto.



Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com

Kategorie przepisów