Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą

Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą
Przepyszne i zdrowe roladki ze szpinakowym pesto i mozzarellą. Mozzarella roztapia się podczas smażenia i scala pesto. W tym przepisie filety kurczaka, można zastąpić filetem indyka. Do pesto można wykorzystać takie orzechy, jakie właśnie mamy w domu, a także pestki słonecznika lub dyni.  Roladki sprawdzą się na każdą okazję, ja polecam na niedzielny, zdrowy i lekki obiad ?

Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 większe filety z kurczaka lub indyka
  • 150 g mozzarelli
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia
Składniki na pesto
  • 4 kulki rozmrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść orzechów nerkowca ( do pesto można dodać każde orzechy, pestki słonecznika lub dyni )
Składniki na pesto daję do pojemnika rozdrabniacza i blenduję na jednolitą masę.

Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Filety kurczaka, przykrywam folią spożywczą i rozbijam, przy tej czynności uważam, żeby nie porozrywać mięsa. Grube i duże filety, można przekroić w poprzek na dwa cieńsze kawałki. Filety posypuję świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem. Na filetach równomiernie rozkładam pesto, na pesto rozkładam plasterki mozzarelli. Filety zwijam w roladki i owijam sznurkiem spożywczym.

Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W większym rondlu rozgrzewam mało klarowane. Na gorący tłuszcz, daję roladki i obsmażam z każdej strony na rumiano. Następnie duszę mięso około 30 minut, pod przykryciem. Z lekko przestudzonych roladek ściągam sznurek. Gotowe, świetnie smakują z sezonową surówką i kaszą lub ryżem ? Smacznego ?

Zdjęcie - Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów