Roladki z indyka z zielonym farszem
Taka forma roladek przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych farszów. Roladki można modyfikować na inne sposoby, dodając farsz z różnych warzyw. Filet indyka, można śmiało zastąpić filetem kurczaka. Roladki można dusić pod przykryciem, lub zapiec w piekarniku. Jeżeli zdecydujecie się na duszenie, polecam prosty i szybki przepis na sos, który można zrobić na wywarze z mięsa. Roladki będą znakomite na letni obiad dla znajomych i rodziny :-)
Składniki
- 6 większych kotletów z piersi indyka
- 1/3 ugotowanego brokuła
- 1 mała kalarepka starta na tarce
- 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego, żółtego sera
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Składniki na szybki sos
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Kotlety z indyka lekko rozbijam i nacieram czosnkiem, ziołami i przyprawami. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na 30 min.
- Lekko ugotowanego brokuła dzielę na małe różyczki, dodaję kalarepkę i ser, całość mieszam.
- Na środek każdego kotleta daję farsz i zawijam roladki. Roladki obwiązuję nitką lub spinam wykałaczką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano. Następnie podlewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości ok. 50 min.
- Do wywaru z mięsa dodaję składniki na sos, mieszam i chwilę gotuję. Sos powinien lekko zgęstnieć. Z sosem można eksperymentować dodając np. zamiast musztardy chrzan. Smacznego :-)