Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem

Zdjęcie - Roladki szpinakowe z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Elegancka, a zarazem zdrowa przekąska to roladki szpinakowe z łososiem! Ten efektowny rulon z zielonego biszkoptu szpinakowego, kremowego serka i wędzonego łososia zachwyca pięknie prezentuje się na stole. Dodanie oleju lnianego Kujawski nie tylko wzbogaca smak farszu, ale także dostarcza cennych kwasów omega-3.

Idealne na imprezy, kolacje lub jako element zdrowego lunch boxa. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować!

Składniki na roladki szpinakowe z łososiem:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g serka śmietankowego
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju lnianego Kujawskiego tłoczonego na zimno

Zdjęcie - Roladki szpinakowe z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić roladki szpinakowe z łososiem?

Na patelni smażymy mrożony szpinak, a gdy odparuje woda – dodajemy przyprawy. Szpinak studzimy. Wystudzony szpinak przekładamy do kielicha blendera, dodajemy 3 żółtka i blendujemy. Następnie dodajemy mąkę i dalej blendujemy.

Masę szpinakową przekładamy do miski.

W kielichu blendujemy białka z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy.

Na papier do pieczenia wykładamy masę, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

Do serka dodajemy łyżkę oleju lnianego i pieprz.

Upieczony biszkopt smarujemy serkiem, posypujemy pokrojoną papryką i kładziemy plastry wędzonego łososia.

Zwijamy w rulon i odkładamy do lodówki na dwie godziny.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopięń trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów