Roladki szpinakowe z łososiem

Elegancka, a zarazem zdrowa przekąska to roladki szpinakowe z łososiem! Ten efektowny rulon z zielonego biszkoptu szpinakowego, kremowego serka i wędzonego łososia zachwyca pięknie prezentuje się na stole. Dodanie oleju lnianego Kujawski nie tylko wzbogaca smak farszu, ale także dostarcza cennych kwasów omega-3.
Idealne na imprezy, kolacje lub jako element zdrowego lunch boxa. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować!
Składniki na roladki szpinakowe z łososiem:
- 200 g wędzonego łososia
- 300 g serka śmietankowego
- 400 g szpinaku mrożonego
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju lnianego Kujawskiego tłoczonego na zimno

Jak zrobić roladki szpinakowe z łososiem?
Na patelni smażymy mrożony szpinak, a gdy odparuje woda – dodajemy przyprawy. Szpinak studzimy. Wystudzony szpinak przekładamy do kielicha blendera, dodajemy 3 żółtka i blendujemy. Następnie dodajemy mąkę i dalej blendujemy.
Masę szpinakową przekładamy do miski.
W kielichu blendujemy białka z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy.
Na papier do pieczenia wykładamy masę, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Do serka dodajemy łyżkę oleju lnianego i pieprz.
Upieczony biszkopt smarujemy serkiem, posypujemy pokrojoną papryką i kładziemy plastry wędzonego łososia.
Zwijamy w rulon i odkładamy do lodówki na dwie godziny.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopięń trudności: średnio trudne