Roladki schabowe z wędzoną śliwką

Roladki schabowe z wędzoną śliwką
Zdjęcie - Roladki schabowe z wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Roladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni.

Zdjęcie - Roladki schabowe z wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
10 plastrów schabu
10 plastrów boczku
10 wędzonych śliwek+4
musztarda
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
cebula - opcjonalnie
2 łyżki mąki
smalec do smażenia
sól, pieprz
bulion warzywny
2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:
  • na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką
  • każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano. Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut
  • gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Roladki schabowe z wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów