Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem

Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem
Roladki w góralskim stylu, z dodatkiem żurawiny i wędzonego oscypka. Właśnie taka przekąska, najczęściej jest podawana w górskich schroniskach, karczmach i restauracjach. Konfitura z żurawiny ( czasami z borówki brusznicy ) z wędzonym oscypkiem, koniecznie podanym na ciepło. Tutaj smaki idealnie do siebie pasują, sam oscypek i sama żurawina, to już nie to samo. Można śmiało powiedzieć ,,duet idealny”. Ja właśnie taki ,,duet” schowałam w roladce z kurczaka.  Jeżeli nie macie konfitury z żurawiny, sprawdzi się dobrze żurawina suszona, należy ją tylko wcześniej namoczyć. Polecam bardzo ? Roladki przygotowałam na patelni Woll ze sklepu e-Gustus

Zdjęcie - Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 6 filetów z kurczaka
  • 120 g wędzonego oscypka
  • 100 g konfitury z żurawiny
  • 1 szklanka bulionu lub białego wina
  • płaska łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
Filety kurczaka rozbijam i delikatnie posypuję ziołami, papryką, solą i pieprzem. Na każdy filet daję porcję konfitury i sera. Roladki zwijam i związuję sznurkiem kuchennym. Piekarnik nastawiam na 220 stopni Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz, daję roladki i krótko je smażę z każdej strony. Następnie dolewam szklankę wina lub bulionu i przekładam roladki do piekarnika. Rolady piekę około 20 minut. Z roladek ściągam sznurek i od razu podaję. Smacznego ?

Zdjęcie - Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów