Roladki drobiowe z kiełbasiano-ogórkowym szaszłykiem
Ostatnio na obiad przygotowałam proste szaszłyki z kiełbasy i ogórka konserwowego owinięte piersią kurczaka. Takie roladki są niezwykle efektowne i smaczne, a na patyczek można nabić dowolne, ulubione dodatki.
Na 4 porcje:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2-3 duże ogórki konserwowe (najlepiej zbliżone średnicą do średnicy kiełbasy)
- kiełbasa (u mnie 1/3 pętka kiełbasy podwawelskiej)
- 1 jajko
- bułka tarta
- mielona papryka
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- olej
Ogórki i kiełbasę kroimy na równej grubości plasterki. Nabijamy naprzemiennie (raz kiełbasa, raz ogórek) na dwa patyczki do szaszłyków.
Oczyszczone piersi delikatnie rozbijamy na dwa większe płaty. Mięso oprószamy z obu stron mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na każdej porcji umieszczamy kiełbasiano-ogórkowego szaszłyka i owijamy go mięsem, tworząc roladkę. Wystające końcówki patyczka do szaszłyków odkrawamy.
Roladki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron (uwaga, mięso powinno „dojść” w środku, zanim panierka się przypali – kontrolujemy temperaturę oleju, by nie była zbyt wysoka).
Usmażone kotleciki przekładamy na deskę. Po kilku minutach usuwamy patyczki do szaszłyków (przydadzą się kuchenne szczypce). Kotleciki kroimy wzdłuż na dwie połówki.