Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami
W Polsce właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, ta roślinka rosnąca w lasach na wilgotnym i piaszczystym podłożu, to prawdziwy cud natury. Posiada właściwości podobne do czosnku pospolitego, ale nie ma tak intensywnego czosnkowego zapachu i doskonale sprawdza się w kuchni. Wg. podań ludowych niedźwiedzie budzące się po zimowym śnie, spożywały właśnie czosnek niedźwiedzi, którego aromat przyciągał zwierzęta jak magnez, a bakteriobójcze właściwości rośliny pozwalały wyczyścić przewód pokarmowy ssaków z pasożytów.
Na szczęście sklepach ogrodniczych pojawiają się rozsady i nasiona tej dziko rosnącej byliny. W zeszłym roku posadziłam kilka sadzonek w ogrodzie pod iglakami, które mają od dołu obcięte gałęzie, w ten sposób stworzyłam warunki przybliżone do naturalnych i już w tym roku mogę cieszyć się świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego. Zapraszam na roladki drobiowe z czosnkiem i pieczarkami, doskonałe w smaku i wcale nie trudne do przygotowania. Bardzo polecam :-)
Polecam również pesto z czosnku niedźwiedziego :-)
Składniki
- 6 kotletów z piersi indyka lub kurczaka ( jeżeli piersi kurczaka są grube, należy przekroić je na dwa cieńsze kotlety )
- 12 liści czosnku niedźwiedziego
- 5 obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 4 łyżki mąki razowej
- 1 pełna łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól
- masło klarowane i olej do smażenia