Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami

Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami
W Polsce właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, ta roślinka rosnąca  w lasach na wilgotnym i piaszczystym podłożu, to prawdziwy cud natury. Posiada właściwości podobne do czosnku pospolitego, ale nie ma tak intensywnego czosnkowego zapachu i doskonale sprawdza się w kuchni. Wg. podań ludowych niedźwiedzie budzące się po zimowym śnie, spożywały właśnie czosnek niedźwiedzi, którego aromat przyciągał zwierzęta jak magnez, a bakteriobójcze właściwości rośliny pozwalały wyczyścić przewód pokarmowy ssaków z pasożytów. Na szczęście sklepach ogrodniczych pojawiają się rozsady i nasiona tej dziko rosnącej byliny. W zeszłym roku posadziłam kilka sadzonek w ogrodzie pod iglakami, które mają od dołu obcięte gałęzie, w ten sposób stworzyłam warunki przybliżone do naturalnych i już w tym roku mogę cieszyć się świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego. Zapraszam na roladki drobiowe z czosnkiem i pieczarkami, doskonałe w smaku i wcale nie trudne do przygotowania. Bardzo polecam :-) Polecam również pesto z czosnku niedźwiedziego :-)

Zdjęcie - Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 6 kotletów z piersi indyka lub kurczaka ( jeżeli piersi kurczaka są grube, należy przekroić je na dwa cieńsze kotlety )
  • 12 liści czosnku niedźwiedziego
  • 5 obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 1 pełna łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • masło klarowane i olej do smażenia
Kotlety delikatnie rozbijam i posypuję solą. Na każdy kotlet kładę po dwa liście czosnku niedźwiedziego i pieczarki. Zwijam roladki, następnie obwiązuję je bawełnianą nitką, lub spinam kuchennymi szpilkami. W misce mieszam mąkę razową, z papryką i bazylią. Kotlety obtaczam w panierce i daję na rozgrzany tłuszcz. Smażę z każdej strony do czasu, kiedy mocno się zrumienią. Dolewam 1/2 szklanki wody i duszę 10-15 min. pod przykryciem. Sos powstały z duszenia można przecedzić przez sitko i podać z roladkami. Smacznego :-) Moje uwagi : do każdej roladki można dodatkowo dać plasterek mozzarelli. Pieczarki można zastąpić suszonymi pomidorami, a czosnek niedźwiedzi szpinakiem, ale to już całkiem inne roladki ;-)

Zdjęcie - Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Roladki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów