Rolada z tuńczyka z olejem rzepakowym
Uwielbiam ryby pod każdą postacią. W spiżarce znalazłam kilka puszek tuńczyka w oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację,
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy
składniki
wykonanie Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na małe kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy tuńczyka, natkę pietruszki, namoczoną i odciśniętą bułkę, skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy na jednorodną rzadką masę. Arkusz papieru pergaminowego smarujemy oliwą, wykładamy masę. Zawijamy i obwiązujemy nitką. Roladę układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy około 20-30 minut. Roladę wyjmujemy,studzimy wyjmujemy z papieru. Olej rzepakowy mieszamy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Roladę podajemy z sosem.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy
składniki
- 4 opakowania tuńczyka w oleju
- 2 jajka
- sól
- 10 ml oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- 4 łyżki startego parmezanu
- czerstwa bułka
- starka skórka z jednej cytryny
wykonanie Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na małe kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy tuńczyka, natkę pietruszki, namoczoną i odciśniętą bułkę, skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy na jednorodną rzadką masę. Arkusz papieru pergaminowego smarujemy oliwą, wykładamy masę. Zawijamy i obwiązujemy nitką. Roladę układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy około 20-30 minut. Roladę wyjmujemy,studzimy wyjmujemy z papieru. Olej rzepakowy mieszamy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Roladę podajemy z sosem.