Rolada z pstrąga w pikantnym sosie marchwiowym

Rolada z pstrąga w pikantnym sosie marchwiowym
Zdjęcie - Rolada z pstrąga w pikantnym sosie marchwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z pstrąga w pikantnym sosie marchwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z pstrąga w pikantnym sosie marchwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z pstrąga w pikantnym sosie marchwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 filety z pstrąga
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 400 g marchewki
  • 100 g pasternaku
  • 100 g pora
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół cytryny
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren kolendry
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie

Połowę marchewki pokroić w plasterki. Zalać bulionem. Dodać plasterki cytryny, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę i pieprz. Gotować 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Wyjąć ugotowaną marchewkę i odlać przez sitko pół szklanki wywaru. Zmiksować. Pozostałą marchewkę, pora i pasternak pokroić „na zapałkę”. Filety oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać serek z posiekaną natką pietruszki. Rozsmarować na filetach. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami.


Włożyć do naczynia do gotowania na parze i ustawić je nad garnkiem z wywarem. Gotować 10 min na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojone marchewkę i pasternak. Smażyć 2 min. Dodać pora i smażyć kolejne 2 min. Wymieszać sos ze śmietaną. Podgrzać i doprawić na pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Warzywa przełożyć na półmisek. Ułożyć roladki. Polać sosem i udekorować natką pietruszki.


Porada:

Warzywa można pokroić dzień wcześniej i wstawić do lodówki.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów