Rolada z indyka faszerowana kaszą i grzybami
Składniki
- 1 i 1/5 kg piersi z indyka
- 250 g kaszy gryczanej (2 saszetki)
- 20 g suszonych grzybów
- 3 cebule
- olej Kujawski
- suszony rozmaryn
- pieprz czarny
- mielona czerwona papryka
- sól
Przygotowanie Pierś z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem na duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Suszone grzyby wcześniej namoczyć, a następnie ugotować w wodzie. Jedną cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę grzyby i chwilkę dusić. Ugotowaną kaszę dodać do grzybów, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Płat indyka wyjąć z lodówki, nałożyć farsz i ciasno zrolować. Żeby farsz nie uciekał podczas pieczenia, można obwiązać sznurkiem.
Roladę z indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać czerwoną papryką i obłożyć plastrami cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 40 minut. Po tym czasie ja ściągnęłam pokrywkę i piekłam jeszcze około 15 minut - dwa razy roladę polewałam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć sznurek z rolady.
Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl