Rolada z indyka faszerowana kaszą i grzybami

Rolada z indyka faszerowana kaszą i grzybami

Zdjęcie - Rolada z indyka faszerowana kaszą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z indyka faszerowana kaszą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z indyka faszerowana kaszą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 i 1/5 kg piersi z indyka
  • 250 g kaszy gryczanej (2 saszetki)
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • olej Kujawski 
  • suszony rozmaryn
  • pieprz czarny
  • mielona czerwona papryka
  • sól

Przygotowanie Pierś z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem na duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, odstawić do lodówki na 1 godzinę.

 

Suszone grzyby wcześniej namoczyć, a następnie ugotować w wodzie. Jedną cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę grzyby i chwilkę dusić. Ugotowaną kaszę dodać do grzybów, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

 

Płat indyka wyjąć z lodówki, nałożyć farsz i ciasno zrolować. Żeby farsz nie uciekał podczas pieczenia, można obwiązać sznurkiem.

 

Roladę z indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać czerwoną papryką i obłożyć plastrami cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 40 minut. Po tym czasie ja ściągnęłam pokrywkę i piekłam jeszcze około 15 minut - dwa razy roladę polewałam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.

 

Po upieczeniu wyjąć sznurek z rolady.

 

 

Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Kategorie przepisów