Rolada szpinakowa z truskawkami
Ta rolada kusi swoim oryginalnym wyglądem. Piękny zielony kolor ciasta w połączeniu z różowym kremem i czerwonymi truskawkami prezentuje się po prostu bajecznie i nie sposób przejść obok takiego deseru obojętnie. Do tego jest delikatna i leciutka. Miękkie ciasto biszkoptowe z śmietankowym kremem, którego słodycz równoważą świeże truskawki to deser, który sprawdzi się w ciepłe dni i będzie kusić oczy i podniebienia.
Rolada szpinakowa z truskawkami - składniki i przygotowanie:
Rolada:
- 50 g świeżego szpinaku (możecie użyć mrożonego, ale wtedy kolor nie będzie taki ładny)
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Umyty szpinak blendujemy z olejem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, a masa będzie sztywna. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Wlewamy szpinak i mieszamy tylko do połączenia, można to zrobić łyżką.
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy. Masę wylewamy na dużą blachę 40x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w180 C około 15 minut. Wyjmujemy na ściereczkę, odwracając do góry papierem. Papier zdejmujemy, ciepłą roladę zwijamy w rulon.
Krem truskawkowy:
- 300 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- ok 300 g truskawek
Żelatynę zalewamy mlekiem (można użyć wody) odstawiamy na kilka chwil do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odkładamy kilka truskawek, pozostałe blendujemy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie gęsta dodajemy do niej zblendowane truskawki i mieszamy do połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy całość.
Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem. Wzdłuż jednego z brzegów układamy truskawki i zwijamy roladę zaczynają od krawędzi z truskawkami. Można ją dodatkowo owinąć papierem do pieczenia, lub folią spożywczą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego