Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

                         Pierwsza rolada, z jaką się zmierzyłam jest o dziwo wytrawna ;). Roladę szpinakową z łososiem miałam okazję próbować podczas mojego sierpniowego weekendowego pobytu u Przyjaciółki w Krakowie. Postanowiłam również taką roladę zrobić w domu. Wyszła naprawdę pyszna. Jest prosta do zrobienia, najważniejsze, żeby nie piec ciasta za długo. Nie może być wysuszone, bo będzie się kruszyło podczas zwijania, a tego nie chcemy. Rolada sprawdzi się idealnie jako przekąska na imprezę, jest pyszna!

Całkiem niedawno, niepostrzeżenie minęła 9 rocznica mojego blogowania... Ostatnio jestem tutaj rzadziej, mało udzielam się również w blogosferze. Myślę, że nastąpił delikatny przesyt u mnie, ale nie zwijam stąd żagli. Jestem i będę, choć raczej w takim wymiarze jak aktualnie. Dziękuję, że mimo wszystko tutaj zaglądacie, bez Was to wszystko nie miałoby sensu :*. 

Źródło przepisu: Tak sobie pichcę

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

*350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach

*3 ząbki czosnku

*4 jajka

*1 łyżeczka masła

*1/2 łyżeczki soli

*1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

*1/3 imbiru

*1/3 - 1/2 pieprzu

*1 łyżka chrzanu

*400 g wędzonego łososia w plastrach

*2 opakowanie serka almette śmietankowego

Wykonanie:

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać.

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :)

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów