Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady

Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na biszkopt:

  • 150 g suchego mielonego maku
  • 125 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru lub soku cytrynowego

na polewę:

  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać olej Kujawski i ponownie wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 15 min.

 

Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Przenieść na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia. Ostrym nożykiem odciąć krawędzie ze wszystkich stron i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.

 

Utrzeć żółtka z cukrem. Wsypać oba rodzaje mąki, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką rózgową. Odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać, aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.

 

Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać do masy likier cytrynowy i jeszcze przez chwilę ucierać do połączenia składników.

 

Delikatnie rozwinąć wystudzony biszkopt. Posmarować go równomiernie kremem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

 

Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę z olejem Kujawski. Dokładnie wymieszać. Jedną łyżkę przełożyć do worka cukierniczego, a pozostałą czekoladą polać roladę. 

 

Gdy polewa zastygnie, odciąć rożek w worku cukierniczym i zrobić na wierzchu rolady wzorek. Można dodatkowo udekorować ją paseczkami skórki cytrynowej.

 

 

Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy