Rolada biszkoptowa z serem i brzoskwiniami
Ostatnio pokazałam Wam na instagramie 3 piękne skrzynie brzoskwiń, które dostałam od sąsiadki.
Część przerobiłam na dżemy i kompoty, a z reszty upiekłam kilka pysznych ciast, którymi zasłodzę Wam bloga
!
Dziś zapraszam na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem serowym i brzoskwiniami.
Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień.
Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie!
Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* cukier – 100 g
* maka pszenna – 100 g
* proszek do pieczenia – 1/4łyżeczki
NADZIENIE:
* ser bialy 3 x mielony – 200 g
* cukier puder – 3-4 łyżki
* wanilia ziarna
* żelatyna – 2 pełne łyżeczki
* brzoskwinie – ok. 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – miksujemy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia składników.
Wylewamy na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w 180C.
Po upieczeniu przykrywamy mokrą ściereczka i zwijamy w ciasną roladę.
NADZIENIE:
Do żelatyny dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Ser biały ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy żelatynę ( hartujemy wcześniej, ucieramy.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku.
Dodajemy pokrojone owoce, wkładamy do chłodzenia.
CAŁOŚĆ:
Roladę rozwijamy, smarujemy masę, brzegi zostawiamy wolne, zwijamy roladę, zostawiamy w ściereczce na ok. godzinę.
Po godzinie zdejmujemy ściereczkę i zostawiamy roladę na noc do chłodzenia.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!