Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem
Zaczął się wiśniowy sezon, dlatego nie będę wiśnią i postanowiłam dać im szansę zabłysnąć w kolejnym przepisie – rogalikach. Do ciasta dodałam rozgniecionego banana, który nadał naturalnej słodyczy i zastąpił jajko. To nie koniec niespodzianek, podstawą farszu jest twaróg, który połączyłam ze wcześniej wspomnianymi owocami. Wisienką na torcie jest tu dodatek rozmarynu, który wspaniale komponuje się z wiśniami.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- cukier - 80 g
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 230 ml
- masła lub oleju roślinnego - 3 łyżki
- białko (wierzch) - 1 szt.
- banan - 1 szt.
- twarogu (nadzienie) - 200 g
- jajko (nadzienie) - 1 szt.
- cukru (nadzienie) - 3 łyżki
- wydrylowanych wiśni (nadzienie) - 200 g
- gałązka rozmarynu (nadzienie) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, rozgniecionego banana, topione masło. Dodajemy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. W tam czasie na patelni podsmażamy wiśnie z posiekanym rozmarynem (zostawiamy 2 łyżki by posypać górę) i łyżką cukru. Po kilku minutach odsączamy z soku i studzimy. Twaróg łączymy z jajkiem i ostudzonymi wiśniami.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na \"podstawie\" każdego wykładamy po łyżce farszu i zawijamy ku wierzchołkowi tworząc rogale.
5. Tak przygotowane rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy 16 minut, aż się zarumienią.