Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami

Danie dla cierpliwych kucharzy. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu i jest dość monotonne. Warto jednak pomęczyć się przy mieszaniu ryżu, gdyż efekty końcowe są wyśmienite. Taki obiad szczególnie polecam miłośnikom parmezanu, którego można użyć w dowolnych ilościach.

Zdjęcie - Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 200 g pieczarek
  • 1 mały por
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta vegety
  • 180 g ryżu do risotto (arborio)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki i pora w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy kurczaka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i vegetą. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pieczarki i pora. Na sam koniec doprawiamy resztą pieprzu i soli.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy, aż ryż stanie się szklisty. Następnie dolewamy bulion w małych porcjach. Kolejną część bulionu można wlać dopiero, gdy ryż "wypije" poprzednią. Ważne jest żeby mieszać ryż co 1-2 minuty. Cała czynność zajmie Wam trochę czasu, więc musicie uzbroić się w cierpliwość.

Na koniec, gdy ryż będzie gotowy dodajemy podgrzane dodatki (kurczaka, pieczarki oraz pora), 1 łyżkę masła oraz 2 łyżki parmezanu i dokładnie mieszamy całość.

Gotowe risotto wykładamy na talerz i posypujemy 1 łyżką parmezanu oraz szczypiorkiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje.

Zdjęcie - Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
1

Odrywany chlebek ziołowo czosn…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili
2

Bulgur z ziołami, słonecznikie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
2

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z awokado i ogórka z ziołowym dressingiem
1

Sałatka z awokado i ogórka z z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Pęczakotto  z botwinką

Pęczakotto z botwinką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety w sosie koperkowym
2

Pulpety w sosie koperkowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety siekane z indyka
2

Kotlety siekane z indyka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą

Sałatka z jajkami, wędzonym ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy