Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami
Danie dla cierpliwych kucharzy. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu i jest dość monotonne. Warto jednak pomęczyć się przy mieszaniu ryżu, gdyż efekty końcowe są wyśmienite. Taki obiad szczególnie polecam miłośnikom parmezanu, którego można użyć w dowolnych ilościach.
Składniki
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki i pora w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy kurczaka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i vegetą. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pieczarki i pora. Na sam koniec doprawiamy resztą pieprzu i soli.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy, aż ryż stanie się szklisty. Następnie dolewamy bulion w małych porcjach. Kolejną część bulionu można wlać dopiero, gdy ryż "wypije" poprzednią. Ważne jest żeby mieszać ryż co 1-2 minuty. Cała czynność zajmie Wam trochę czasu, więc musicie uzbroić się w cierpliwość.
Na koniec, gdy ryż będzie gotowy dodajemy podgrzane dodatki (kurczaka, pieczarki oraz pora), 1 łyżkę masła oraz 2 łyżki parmezanu i dokładnie mieszamy całość.
Gotowe risotto wykładamy na talerz i posypujemy 1 łyżką parmezanu oraz szczypiorkiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje.
Smacznego !
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- 200 g pieczarek
- 1 mały por
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 szczypta vegety
- 180 g ryżu do risotto (arborio)
- 500 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki parmezanu
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki i pora w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy kurczaka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i vegetą. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pieczarki i pora. Na sam koniec doprawiamy resztą pieprzu i soli.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy, aż ryż stanie się szklisty. Następnie dolewamy bulion w małych porcjach. Kolejną część bulionu można wlać dopiero, gdy ryż "wypije" poprzednią. Ważne jest żeby mieszać ryż co 1-2 minuty. Cała czynność zajmie Wam trochę czasu, więc musicie uzbroić się w cierpliwość.
Na koniec, gdy ryż będzie gotowy dodajemy podgrzane dodatki (kurczaka, pieczarki oraz pora), 1 łyżkę masła oraz 2 łyżki parmezanu i dokładnie mieszamy całość.
Gotowe risotto wykładamy na talerz i posypujemy 1 łyżką parmezanu oraz szczypiorkiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje.
Smacznego !