Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Zdjęcie - Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chyba powinnam wprowadzić na blogu kategorię "Dania z oscypkiem", bo całkiem sporo ich się już zbiera :) Tym razem padło na risotto. Jako dodatki poszły w ruch suszone grzyby, ochoczo zbierane jesienią. Do tego suszone pomidory i natka pietruszki. Proste składniki, proste smaki, a całość genialnie się komponuje. Polecam gorąco.

Składniki na 4 porcje:
  • 300 g ryżu do risotto
  • garść suszonych grzybów
  • 1/3 kostki masła
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 -1,5 litra bulionu*
  • połowa dużego oscypka (ok. 100 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie suszonych grzybów Grzyby zalać w garnuszku wodą i pozostawić na mniej więcej godzinę. Po tym czasie zagotować wodę i gotować grzybki na wolnym ogniu jeszcze pół godziny. Po tym czasie odlać wodę (ale nie wylewać!) i odstawić grzyby do przestudzenia, po czym pokroić w paski.
Przygotowanie składników Czosnek drobno posiekać, cebulę drobno pokroić w kostkę. Oscypka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory suszone pokroić w nieduże paski. Natkę pietruszki posiekać.
Przygotowanie risotto Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, po czym przesmażyć lekko czosnek, a następnie dorzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia. Kolejno wsypać ryż, smażyć ciągle mieszając kilka minut - aż do wchłonięcia tłuszczu przez ryż. Następnie zalać całość winem i mieszać do wchłonięcia płynu. Kolejny krok to już podlewanie ryżu bulionem. Należy dolewać po szklance bulionu, każdorazowo czekać aż ryż wchłonie płyn, aż do ugotowania ryżu. Całość zajmie 15-20 minut (u mnie poszedł dokładnie 1 litr płynu, przy czym może to zależeć od rodzaju ryżu). Osobiście jedną szklankę bulionu zastępuję szklanką wody po ugotowanych grzybach, dzięki czemu całość jest jeszcze bardziej aromatyczna. Pod koniec gotowania dodać pieprzu wedle smaku i ewentualnie soli, choć pamiętajmy, że oscypek i pomidory suszone są słonawe same w sobie, więc z solą ostrożnie. Kiedy ryż będzie już ugotowany wyłączyć gaz, dosypać do ryżu ser i dobrze wymieszać (jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić do smaku). Na koniec pozostaje jedynie dodanie suszonych pomidorów i natki pietruszki (część można zostawić do dekoracji). Smacznego!

Zdjęcie - Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orientalna zupa kalafiorowa

Orientalna zupa kalafiorowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki dyniowo - jaglane

Placuszki dyniowo - jaglane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zielony koktajl na zdrowe jelita
2

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni