Risotto z kurkami i zielonym groszkiem
SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 283 kcal
- 200 g kurek
- 150 g ryżu
- pół cebuli
- 600 ml bulionu
- 75 g mrożonego groszku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Kurki dokładnie opłukać i osuszyć ( nawet w tych sklepowych można znaleźć dodatki ;) )
2. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić posiekaną cebulę, nie rumieniąc.
3. Dodać posiekane kurki ( małe sztuki zostawić w całości ) i smażyć przez 1,5 minuty.
4. Dodać ryż i wlać szklankę bulionu.
5. Gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn - ok 10-15 min.
6. Dodać groszek i kolejna porcję bulionu, gotować dalej przez ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
7. Dodać natkę pietruszki i łyżkę masła.
8. Wymieszać, przykryć i odstawić na 3 minuty.
ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany Kurki762003114 Masło ekstra201280.2422.710.02 Ryż1731504.50.637.5 Cebula (świeża)20500.550.053.82 Bulion warzywny346001.140.66 Groszek zielony (mrożonka)53753.750.756.75 Natka pietruszki łyżka8200.880.081.8 Podsumowanie:5651123 g14.06 g25.79 g69.89 g