Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
Składniki:
- 40 dag ryżu
- 1,2l rosołu drobiowego (rosół musi być ciepły)
- 1,5 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 5 pokrojonych w plasterki pieczarek
- 3 cm gałązka rozmarynu
- 2 łyżki śmietany
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól, biały pieprz
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pierś z kurczaka, pieczarki i chwilę smażyć, dodać ryż i dalej smażyć około 2-3 minut ( tak żeby ryż był ciepły, ale żeby się nie zbrązowiał ) Dodać wino i mieszać aż wino odparuje, dodać rozmaryn, dodać 2 chochelki rosołu i mieszając czekać, aż ryż wchłonie rosół, po czym dodać następną porcję wywaru i tak powtarzać dodawanie wywaru do czasu, aż ryż zmięknie. Dodać śmietanę, wyjąć rozmaryn i podawać.