Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
Składniki:
  • 40 dag ryżu
  • 1,2l rosołu drobiowego (rosół musi być ciepły)
  • 1,5 szklanki ugotowanego zielonego groszku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 5 pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 3 cm gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, biały pieprz
Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebulę zeszklić na oleju, dodać pierś z kurczaka, pieczarki i chwilę smażyć, dodać ryż i dalej smażyć około 2-3 minut ( tak żeby ryż był ciepły, ale żeby się nie zbrązowiał ) Dodać wino i mieszać aż wino odparuje, dodać rozmaryn, dodać 2 chochelki rosołu i mieszając czekać, aż ryż wchłonie rosół, po czym dodać następną porcję wywaru i tak powtarzać dodawanie wywaru do czasu, aż ryż zmięknie. Dodać śmietanę, wyjąć rozmaryn i podawać.

    Podobne wpisy Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiemZdjęcie - Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Risotto z grzybami

    Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Rosół z pulpetami

    Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Bigos

    Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Jak sklarować rosół?

    Kategorie przepisów