Risotto z kurczakiem i cukinią
Mój ogródek pęka w tym roku od dyni i cukini.
Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata.
Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki i delikatne.
Robi się je w 20 minut i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* ryż do risotto – ok. 1,5 szkl
* filet z kurczaka – ok. 150 g
* mała cukinia – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* białe wino – 200 ml
* masło – 1 czubata łyżka
* oliwa z oliwek
* bulion warzywny – ok. 3-4 szkl
* parmezan – do posypania
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie wsypujemy ryż – przesmażamy ok. 1 minutę.
Zalewamy winem, redukujemy, a następnie podlewamy 1 szklanką bulionu.
Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlewamy go kolejną porcją ( i tak do wykończenia ).
W tym samym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przesmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię ( by była al dente ).
Do prawie ugotowanego ryżu dodajemy mięso i podsmażoną cukinię, wszystko razem mieszamy,, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła , dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące posypane świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!