Risotto z cukinią i kurczakiem
Proste risotto z cukinią i parmezanem, podane z soczystym filetem kurczaka, obtoczonym w tymianku i wędzonej papryce. Bardzo smaczne i sycące danie na co dzień. Ryż podsmażam na klarowanym maśle z cebulką i czosnkiem, następnie gotuję z dodatkiem wina, pod koniec gotowania dodaję cukinię i parmezan. Bardzo polecam
Składniki / 3 – 4 porcje
- 3 małe filety z kurczaka + papryka wędzona, tymianek suszony, bazylia suszona do panierki
- 200 g ryżu na risotto arborio
- 1 młoda cukinia 250 g pokrojona w kostkę
- cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 3 szklanki wody lub bulionu
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz