Risotto dyniowo-pomarańczowe z czerwonym pieprzem
Na blogu było już ,,risotto dyniowe,, ale tym razem w trochę innej wersji - pomarańczowej z dodatkiem czerwonego pieprzu słodkiego groszku oraz odrobiną sera pleśniowego który nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Polecam
Na ok 4 porcje
- 500 g dyni
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- szczypta świeżo mielonej soli
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 2 pomarańcze
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- sól
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę następnie posypać słodką papryką solą - polać oliwą wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 15-20 minut. Dynia ma być półtwarda.
Na patelni rozgrzać oliwę dodać drobno pokrojone szalotki i zrumienić na patelni, wsypać ryż smażyć aż się zeszkli następnie zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok na razie z jednego owocu. Dodać półtwardą dynię i smażyć na małym ogniu - mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie całą zawartość soku wlewać po jednej chochelce bulionu gdy wchłonie płyn dodać kolejną i tak powtarzać aż skończy się cały wywar. Pod koniec smażenia wrzucić kawałki sera oraz groszek i wlać wyciśnięty sok z drugiej pomarańczy doprawić jeszcze utartym czerwonym pieprzem ewentualnie solą i podawać na gorąco .
Smacznego