Risotto dyniowo-pomarańczowe z czerwonym pieprzem

Risotto dyniowo-pomarańczowe z czerwonym pieprzem

Zdjęcie - Risotto dyniowo-pomarańczowe z czerwonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blogu było już ,,risotto dyniowe,, ale tym razem w trochę innej wersji - pomarańczowej z dodatkiem czerwonego pieprzu słodkiego groszku oraz odrobiną sera pleśniowego który nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Polecam

Na ok 4 porcje

  • 500 g dyni
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • szczypta świeżo mielonej soli
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 pomarańcze
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach

Dynię oczyścić i pokroić w kostkę następnie posypać słodką papryką solą - polać oliwą wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 15-20 minut. Dynia ma być półtwarda.

Na patelni rozgrzać oliwę dodać drobno pokrojone szalotki i zrumienić na patelni, wsypać ryż smażyć aż się zeszkli następnie zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok na razie z jednego owocu. Dodać półtwardą dynię i smażyć na małym ogniu - mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie całą zawartość soku wlewać po jednej chochelce bulionu gdy wchłonie płyn dodać kolejną i tak powtarzać aż skończy się cały wywar. Pod koniec smażenia wrzucić kawałki sera oraz groszek i wlać wyciśnięty sok z drugiej pomarańczy doprawić jeszcze utartym czerwonym pieprzem ewentualnie solą i podawać na gorąco .
Smacznego 

Zdjęcie - Risotto dyniowo-pomarańczowe z czerwonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto dyniowo-pomarańczowe z czerwonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów