Razowa tarta z jajkiem i łososiem
Jest to przepyszna wielkanocna tarta. Na razowym spodzie, z jajkami i łososiem, posypana szczypiorkiem. Jak dla mnie - idealna! Jest dość zapychająca i treściwa. Może być i na obiad, i na przekąskę :)
Razowa tarta z jajkiem i łososiem
/forma na tartę o średnicy 31cm/
spód:
1 i 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
1 łyżeczka soli morskiej
100g masła
1 jajko
farsz:
400g jogurtu naturalnego
150g łososia wędzonego na gorąco
1 surowe jajko
3-4 jajka ugotowane na twardo
90g sera dziugas (lub innego tego typu)
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
do podania: około 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Zagnieść ciasto z podanych składników. Wstawić do zamrażarki na około 5 minut. Wyjąć, wylepić nim formę na tartę, podziurkować widelcem i podpiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 - 12 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. W misce wymieszać jogurt z surowym jajkiem, starkowanym serem, solą, pieprzem i pietruszką. Przełożyć nadzienie na podpieczony spód. Powtykać kawałki łosia. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jajek. Wstawić do piekarnika (180 stopni) na 20 minut, aż wszystko się zetnie. Po tym czasie wyjąć i odstawić na 5 minut do stężenia masy. Przed podaniem posypać tartę szczypiorkiem. Smacznego!