Ravioli z kozim serem i szpinakiem w kremowym sosie parmezanowym
Po moim sukcesie z ravioli z dynią i trzema serami postanowiłam eksperymentować dalej. Takim sposobem powstały ravioli z kozim serem i szpinakiem w pysznym kremowym sosie z grzybami i dużą ilością parmezanu. Polecam!:)
Scroll down for recipe in English
Ravioli z kozim serem i szpinakiem w sosie parmezanowym
(3 porcje)
Składniki na makaron:
- 1 1/ 4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki do nadzienie do ravioli :
- 1/3 szklanki podsmażonego na patelni szpinaku lub 1/2 pęczka świeżego (200 g)
- 60 g sera koziego
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Składniki na śmietanowy sos grzybowy z parmezanem:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 4 posiekane ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki białego wina
- 1 szklanka śmietanki 18%
- 1 szklanka startego parmezanu
- posiekany szczypiorek lub por do dekoracji
Przygotowanie makaronu:
- Wymieszaj mąkę z solą i jajko z wodą.
- W większej misce wymieszaj mąkę z mieszanką jajeczną i zacznij wyrabiać ciasto, do momentu aż będzie miało jednolitą i zwartą konsystencję. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne lub lepkie, ani też zbyt suche i sypkie. Uformuj ciasto na kształt kuli lub dysku, zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę przed wałkowaniem.
Przygotowanie nadzienia:
- Jeżeli używasz świeżego szpinaku, umieść go na patelni i smaż, aż zwiędnie i cała wilgoć odparuje. Następnie przełóż szpinak na deskę do krojenia i dokładnie posiekaj.
- Podgrzej ser kozi w mikrofalówce przez 5-10 sekund i wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, po czym dopraw całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw.
Sklejanie i gotowanie ravioli:
- Wyjmij ciasto z folii i podziel na 3 równe części. Przygotuj maszynkę do makaronu i rozwałkuj każdą część ciasta na najcieńszym ustawieniu, na pasy o szerokości około 12 cm. Rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i przejdź do kolejnego etapu.
- Wysmaruj wodą, najlepiej pędzlem do ciast, połowę każdego przygotowanego arkusza ciasta (dzięki temu po napełnieniu nadzieniem ravioli ładnie nam się skleją).
- Przy pomocy małej łyżeczki wyłóż na mokrej powierzchni nadzienie, w ok. 5 cm odstępach.
- Teraz na mokrą część z nadzieniem połóż resztę ciasta i delikatnie dociśnij brzegi wokół nadzienia, delikatnie wyciskając też pęcherzyki powietrza jeżeli są. Kiedy mamy już wszystko ładnie sklejone, przy pomocy wycinaczki do ciasta (lub noża) wytnij pojedyncze ravioli. Umieść je na posypanej mąką powierzchni.
- W dużym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Po zagotowaniu wody, wrzuć połowę przygotowanych pierożków i gotuj je przez 4-5 minut. Gdy będą gotowe, uniosą się na powierzchnię wody. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść już w docelowych talerzach. To samo powtórz z resztą ravioli.
Przygotowanie kremowego sosu z grzybami i parmezanem:
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu i włóż grzyby, czosnek, trochę gałki muszkatołowej i smaż całość przez około 7 minut,aż grzyby staną się miękkie a cała ich wilgoć odparuje. Wlej wino i smaż kolejną minutę.
- Dodaj śmietankę i doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij z ognia, wmieszaj ser i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ravioli, posypane szczypiorkiem lub porem.
English version
Ravioli with goat cheese and spinach filling in parmesan cream sauce
(3 servings)
Ingredients for ravioli dough:
- 1 1/4 cup flour
- 1 egg
- 1/4 cup hot water
- 1/4 teaspoon salt
Ingredients for ravioli filling:
- 1/3 cup cooked spinach (or 1/2 bunch raw spinach – to be cooked)
- 60 g goat cheese
- 1/3 cup Parmesan cheese, grated
- nutmeg
- salt and pepper
Ingredients for mushroom and parmesan cream sauce:
- 2 tablespoons olive oil
- 250 g mushrooms, sliced
- 4 garlic cloves, chopped
- nutmeg
- 2 tablespoons white wine
- 1 cup half-and-half
- 1 cup parmesan cheese, grated
- chopped chives, leeks, for garnish
To make ravioli dough:
- Mix flour with salt. Stir water with egg until well mixed.
- In a bowl, combine flour and egg-water mixture together and mix until well incorporated. Knead the dough until well-textured and firm. The dough should not be too wet or too sticky. It should only stick to itself, but not to your hands. It should not be too dry, either. Make the dough into a ball or disk, wrap with plastic wrap. Let the dough stand for 1 hour at room temperature before using. This allows gluten to work.
To make ravioli filling:
- Cook spinach until wilted and all liquid is gone. All liquid should be evaporated – it’s important. Chop spinach.
- Soften goat cheese by heating it up in microwave oven for about 5-10 seconds. Mix all ingredients together in a medium bowl: chopped spinach, goat cheese, Parmesan cheese. Add a little bit of nutmeg, salt and pepper to taste. Set aside.
To assemble ravioli:
- Unwrap ravioli dough from plastic, divide in 3 equal parts. Flour working area. Using a pasta rolling machine, roll out each piece of dough to a very thin sheet (thinnest setting) of about 12 cm in width. Lay out the sheets on a large floured surface, ready for the next stage.
- Using a pastry brush, brush half of each pasta sheet lenghthways with water (the reason we do this is to make sure the pasta sticks when we fold it over lenthways after filling it).
- Using a teaspoon to create “drops” of filling, place a row of filling drops lengthways down the middle of each pasta sheet, about 5 cm apart.
- Now fold the pasta sheet over lengthways, making sure the gently press out any air bubbles that are forming (press from the fold to the edges). When each ravioli sheet is tightly sealed, used a pastry cutter to create generous rounds of individual ravioli. Place them on a floured tray.
- Bring a large pot of salted water to the boil. When the water is boiling rapidly, drop about 1/2 of the prepared ravioli into it, then cook for 4-5 minutes. They are ready when they are floating on the surface and the edges are just tender. Remove with a slotted spoon into individual serving bowls.
To make mushroom and parmesan cream sauce:
- Heat oil in a skillet over medium-high heat. Add mushrooms, garlic, a bit of nutmeg and cook for about 7 minutes until mushrooms soften and garlic is fragrant. Add white wine and cook another minute.
- Add half-and-half, bring to boil. Remove from heat, add grated parmesan cheese, mix until cheese is melted and mixture thickens. Add salt and pepper to taste. Garnish with with chopped chives or leeks.
Drukuj białe wino, grzyby, kuchnia włoska, makaron, obiad, parmezan, pieczarki, ravioli, ser, ser kozi, szpinak, wino