Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą

Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą

Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą to mój pomysł na te włoskie pierożki w oryginalnym wydaniu. Przygotowałem do nich wegetariański farsz na bazie sera ricotta z dodatkiem purée z buraków, parmezanu oraz mięty. Moje ravioli podałem dodatkowo z palonym masłem oraz z pistacjową gremolatą z dodatkiem mięty, która świetnie podkręca smak dania. Jeśli przekonało Was to połączenie smaków, to zapraszam do wypróbowania przepisu!

Podstawą ravioli, jest oczywiście ciasto. W tym przepisie postanowiłem przygotować je na bazie semoli, która nie wymaga dodatku jajek. Przygotowuje się je wyłącznie z drobno zmielonej mąki z pszenicy durum zwanej semola rimacinata oraz wody, którą tutaj zastąpiłem sokiem z buraka, aby nadać mu czerwony kolor. Takie ciasto jest świetne, bo łatwo się z nim pracuje i ma intensywną barwę. Dodatkowo postanowiłem przygotować je w wersji dwukolorowej. Zrobiłem dodatkową porcję ciasta na samej wodzie, z której wyciąłem koła i umieściłem je na wstępnie przewałkowanym cieście (do pozycji 4), a następnie ponownie przecisnąłem przez maszynkę (do pozycji 5). Na moim Instagramie pokazałem, jak przygotować takie ciasto krok po kroku. W przepisie poniżej podałem jednak proporcje na uproszczone ciasto buraczane. Jeśli jednak chcecie zrobić taki dwukolorowy makaron, to w notatce pod przepisem dopisałem informacje, jak go wykonać.

Sam farsz do moich ravioli z burakiem i ricottą jest bardzo prosty i w zasadzie wymaga tylko połączenia wymienionych składników w misce i doprawienia ich solą oraz pieprzem. Same pierożki wyciąłem przy pomocy stempelka, ale można wykorzystać również tradycyjnie radełko, czy inną metodę sklejania według własnych preferencji.

Ravioli z burakiem po ugotowaniu wrzuciłem bezpośrednio na patelnię z palonym masłem, które nadało im cudownego orzechowego smaku. A następnie ułożyłem na buraczanym carpaccio i posypałem całość gremolatą w pistacjowo-miętowej odsłonie z dodatkiem czosnku, gruboziarnistej soli oraz skórki cytrynowej, która świetnie dopełniła całość dania.

Zdjęcie - Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ravioli z burakiem, ricottą i pistacjową gremolatą

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 15 minut 15 minut

 

Składniki na ravioli z burakiem podane z gremolatą pistacjowo-miętową:

 

Ciasto makaronowe*:

  • 250 g semoli (koniecznie semola rimacinata)
  • ok. 125 ml soku z buraka

 

  Farsz:

  • 250 g ricotty
  • 100 g purée z buraka
  • 100 g tartego parmezanu
  • garść listków świeżej mięty
  • sól, pieprz

 

  Gremolata pistacjowo-miętowa:

  • 100 g obranych niesolonych pistacji
  • garść listków świeżej mięty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

  Dodatkowo:

  • semola do podsypywania
  • 50 g masła
  • 2 gotowane buraki

 

Jak zrobić ravioli z burakiem podane z gremolatą pistacjowo-miętową?

Ciasto makaronowe

  1. Semolę przesyp do miski, wlej sok z buraka i wymieszaj w misce widelcem, aż powstanie kruszonka.
  2. Ciasto wyjmij następnie na stolnicę i zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 8-10 minut). Można też je zagnieść robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.

 

  Farsz

  1. W miseczce wymieszaj ricottę z purée z buraka, parmezanem i drobno posiekaną miętą.
  2. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

  Gremolata pistacjowo-miętowa

  1. Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki i krótko zmiksuj, aż się rozdrobnią.

 

Lepienie, gotowanie i podanie ravioli

  1. Ciasto makaronowe podziel na 4 porcje. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj, tworząc prostokąt i posyp semolą. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na maszynce do makaronu do pozycji 5. (Więcej o wałkowaniu makaronu przeczytasz tutaj).
  2. Porcję ciasta ułóż na desce podsypanej semolą i nałóż farsz w równych odstępach (po ok. 1 czubatej łyżeczce na pierożka). Przykryj drugim kawałkiem ciasta i dobrze dociśnij. Przy pomocy radełka lub stempelka wytnij kwadratowe ravioli o boku ok. 5 cm.
  3. Gotowe ravioli odstaw na pół godziny do podsuszenia.
  4. Ravioli gotuj w dobrze osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wrzucenia.
  5. W międzyczasie przygotuj palone masło. Podgrzewając masło na patelni do momentu, aż pojawi się złotobrązowy osad. Bezpośrednio do masła wrzuć odcedzone ravioli i lekko podrzucając patelnią, pozwól pokryć im się masłem.
  6. Buraki pokrój na 2 mm carpaccio. Plasterki buraków ułóż na talerzu, a następnie wyłóż ravioli i polej je pozostałym masłem. Danie posyp gremolatą i natychmiast podawaj.

UWAGI

*Jeśli chcesz wykonać również kropkowany makaron, przygotuj niewielką porcję białego ciasta ze 100 g semoli i 50 ml wody. Analogicznie rozwałkuj je na maszynce i wytnij z niego nieduże kółka o średnicy 1-2 cm. Ciasto buraczane rozwałkuj do pozycji 4 i na płacie makaronu umieść w nieregularnych odstępach kółka. Delikatnie je dociśnij, a następnie ciasto rozwałkuj ponownie na pozycji 4 i kolejno na pozycji 5.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów