Ratatuj z ciecierzycą i zaskakującym dodatkiem
Nazwijmy to raratujem, gulaszem warzywnym lub po prostu potrawką. Grunt, że ma dużo witamin, a przygotować można ją właściwie ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce.
Nie ma co się ściśle trzymać przepisu, bo jedna papryka więcej czy mniej, dorzucone od niechcenia różyczki zapomnianego gdzieś w spiżarce brokuła, czy ulubiona kalarepka mogą wpłynąć na smak tego dania tylko pozytywnie.
Do mojej wersji podałam podgrzaną osobno ciecierzycę (nie chciałam, żeby się rozgotowała z pozostałymi warzywami) oraz tajemniczy składnik- łyżkę ciemnej melasy. Nie tylko świetnie podkreśla słodycz pomidorów, ale równocześnie powoduje, że sos zyskuje jedwabistą gładkość i połysk. Pycha!
Ratatuj z ciecierzycą i zaskakującym dodatkiem
Składniki
- papryka - 1 szt (np. 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej)
- cukinia - 1 szt, młoda
- pieczarki - 4 szt
- cebule - 2 szt
- czosnek - 1 ząbek
- marchew - 2 szt
- pietruszka - 1 szt
- melasa - 1 łyżka
- tymianek - 1 łyżeczka, suszony
- słodka wędzona papryka - 1 łyżeczka
- ciecierzyca - 1 puszka
- pulpa pomidorowa - 300 ml (1 puszka)
- oliwa - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Warzywa pokroić w kawałki mniej więcej tej samej wielkości,cebulę w kosteczkę.
Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, przełożyć do rondelka. Podobnie postąpić z posostałymi warzywami- kolejno lekko je podsmażać i przełożyć do garnka z cebulą. Zalać pulpą pomidorową (ewentualnie dodać nieco wody, gdy potrawa wydaje się zbyt gęsta). Dodać tymianek oraz melasę. Daniu pozwolić gotować się na małym ogniu przez około 30 minut (niech wyznacznikiem będzie miękkość marchewki- ona gotuje się najdłużej), przyprawić do smaku, podawać np. z bagietką.