Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

Kilka dni temu obiecałem Wam nowe przepisy z kiszoną kapustą po koreańsku w roli głównej i aby nie być gołosłownym oto jeden z nich. Na pierwszy ogień idzie prosty ramen stir-fry z kimchi i krewetkami. O moim uwielbieniu tego typu dań pisałem już nieraz. Wprost ubóstwiam je za prostotę i szybkość przygotowania, a że moja miłość do dań w stylu azjatyckim jest wielka, to goszczą one w mojej kuchni bardzo często. Zwykle przygotowuję je dość spontanicznie z tego, co akurat mam w domowej spiżarni. Tutaj naprawdę nie potrzeba wiele, aby zrobić coś smacznego.

Ten ramen stir-fry z kimchi i krewetkami przygotujecie w kwadrans. Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie podsmażyć czosnek i owoce morza. Później łączymy wszystko razem na patelni, dodajemy posiekane kimchi i voilà – pyszne i proste danie gotowe! Jeśli nie przepadacie za krewetkami, to w wersji wegetariańskiej można użyć również tofu pokrojonego w kostkę (polecam wędzone). Wtedy warto je jednak dłużej podsmażyć, aby było chrupiące. Zamiast makaronu typu ramen świetnie sprawdzą się również udon czy chow mein, a w wersji bezglutenowej można użyć również ryżowego lub z batatów. Możliwości jest dużo i taki stir-fry z kimchi smakuje równie dobrze na wiele sposobów. ? Do dania gorąco polecam użyć własnoręcznie ukiszonego kimchi, na które przepis podałem tutaj.

Zdjęcie - Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu typu ramen (można również użyć udon lub chow mein)
  • 200 g obranych surowych krewetek (z samymi ogonkami)
  • 200 g kimchi (np. domowego z tego przepisu)
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego do smażenia (można użyć również ryżowego lub klarowanego masła)

PRZYGOTOWANIE

  1. Ulubiony azjatycki makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, aby pozostał jeszcze lekko twardy. Odcedź.
  2. Na patelni lub w woku rozgrzej olej sezamowy i dodaj posiekany czosnek. Podsmaż, a następnie wrzuć krewetki (jeśli są mrożone, rozmroź je najpierw i odsącz z nadmiaru wody). Krewetki smaż 2-3 minuty do zaróżowienia.
  3. Kolejno wrzuć odsączony makaron i wymieszaj z krewetkami. Dodaj posiekane kimchi i całość smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Danie podawaj od razu posypane sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcie - Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów