Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami
Kilka dni temu obiecałem Wam nowe przepisy z kiszoną kapustą po koreańsku w roli głównej i aby nie być gołosłownym oto jeden z nich. Na pierwszy ogień idzie prosty ramen stir-fry z kimchi i krewetkami. O moim uwielbieniu tego typu dań pisałem już nieraz. Wprost ubóstwiam je za prostotę i szybkość przygotowania, a że moja miłość do dań w stylu azjatyckim jest wielka, to goszczą one w mojej kuchni bardzo często. Zwykle przygotowuję je dość spontanicznie z tego, co akurat mam w domowej spiżarni. Tutaj naprawdę nie potrzeba wiele, aby zrobić coś smacznego.
Ten ramen stir-fry z kimchi i krewetkami przygotujecie w kwadrans. Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie podsmażyć czosnek i owoce morza. Później łączymy wszystko razem na patelni, dodajemy posiekane kimchi i voilà – pyszne i proste danie gotowe! Jeśli nie przepadacie za krewetkami, to w wersji wegetariańskiej można użyć również tofu pokrojonego w kostkę (polecam wędzone). Wtedy warto je jednak dłużej podsmażyć, aby było chrupiące. Zamiast makaronu typu ramen świetnie sprawdzą się również udon czy chow mein, a w wersji bezglutenowej można użyć również ryżowego lub z batatów. Możliwości jest dużo i taki stir-fry z kimchi smakuje równie dobrze na wiele sposobów. ? Do dania gorąco polecam użyć własnoręcznie ukiszonego kimchi, na które przepis podałem tutaj.
Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu typu ramen (można również użyć udon lub chow mein)
- 200 g obranych surowych krewetek (z samymi ogonkami)
- 200 g kimchi (np. domowego z tego przepisu)
- mały pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego do smażenia (można użyć również ryżowego lub klarowanego masła)
PRZYGOTOWANIE
- Ulubiony azjatycki makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, aby pozostał jeszcze lekko twardy. Odcedź.
- Na patelni lub w woku rozgrzej olej sezamowy i dodaj posiekany czosnek. Podsmaż, a następnie wrzuć krewetki (jeśli są mrożone, rozmroź je najpierw i odsącz z nadmiaru wody). Krewetki smaż 2-3 minuty do zaróżowienia.
- Kolejno wrzuć odsączony makaron i wymieszaj z krewetkami. Dodaj posiekane kimchi i całość smaż jeszcze przez chwilę.
- Danie podawaj od razu posypane sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.