Racuchy z ricotty

Racuchy z  ricotty

Chociaż to przepis Nigelli to nie spodziewałam się po tych racuchach zbyt wiele. Myślałam, że są takie proste i zwyczajne. I zrobiłam je raczej dlatego, żeby wykorzystać leżącą w lodówce ricottę. Ale smak tych placków zaskoczył mnie całkowicie. Nigella mówi, że są one  lekko cytrynowe. Dla mnie sa rewelacyjnie aksamitne. Pyszne na ciepło ale również na zimno. Z owocami to po prostu raj na ziemi i to w środku zimy.

Zdjęcie - Racuchy z  ricotty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka 2%
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • dowolne owoce

Oddzielić żółtka od białek. Dokładnie zmieszać w misce ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszać, aby powstała gładkie ciasto. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie. Smażyć na złocisty kolor z obydwóch stron. Podawać z syropem klonowym lub dowolnymi owocami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów