RACUCHY Z MĄKI ORKISZOWEJ PEŁNOZIARNISTEJ

RACUCHY Z MĄKI ORKISZOWEJ PEŁNOZIARNISTEJ
Takie racuchy można podać zarówno na śniadanie lub na kolację jak i na lekki obiad. Racuchy to naprawdę szybkie danie, a jakież smaczne.
Przygotowane z mąki pełnoziarnistej więc można przymknąć oko, że smażone w tłuszczu...
Zdjęcie - RACUCHY Z MĄKI ORKISZOWEJ PEŁNOZIARNISTEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Racuchy z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - Laura SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 50 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżka fruktozy lub cukru
  • 1/2 l ciepłego mleka
  • 2-3 jabłka
  • olej do smażenia
  • fruktoza lub cukier puder do posypania
Drożdże rozmieszać z fruktozą (lub cukrem) i dodać do ciepłego mleka. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie plasterki. Jabłka dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.




Kategorie przepisów