Rabarbarowe crumble

Dzisiaj krótko i treściwie. Jestem przekonana, że każdy z was jadł kiedyś rabarbar pod kruszonką. To idealne, słodko-kwaśne połączenie. Ja, jako maniaczka kruszonki ustawiam ten deser gdzieś na czubku najlepszych rzeczy, jakie można zjeść. Ukręciłam ostatnio jeden na oko. No dobra, spontanicznie dodawałam składniki, ale też ważyłam, mając na uwadze, że może wyjdzie tak dobrze, że będę mogła to crumble tu wrzucić. No i wyszło, więc wrzucam. Cieszcie się nim, póki mamy rabarbar (swoją drogą, jeśli już go nie ma, możecie spokojnie zastąpić go innymi owocami, na przykład truskawkami).

Rabarbarowe crumble

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 80 g cukru
  • 2 porządne szczypty soli
  • 1 opakowanie mascarpone (250 g)
  • 1 opakowanie philadelphii ( 175 g )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  1. Pokrój rabarbar na kawałki.
  2. Rozgrzej masło na patelni, dodaj rabarbar i brązowy cukier. Smaż aż rabarbar zmięknie (ok. 5-10 min).
  3. Umieść rabarbar na dnie formy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól, migdały i sezam. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieć ciasto, ale staraj się, żeby nie było jednym zlepkiem, a bardziej miało konsystencję kruszonki (rozcieraj je palcami).
  5. Posyp rabarbar kruszonką i wstaw do piekarnika na około 40 minut (wyjmij, jak wierzch będzie już lekko brązowy).
  6. W trakcie pieczenia crumble przygotuj krem. Pomieszaj ze sobą mascarpone, philadelphię, cukier puder i wanilię.
  7. Podawaj na ciepło z łyżką kremu.

    Śliwka

Zdjęcie - Rabarbarowe crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rabarbarowe crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z budyniem i rabarbarem
1

Tarta z budyniem i rabarbarem

food² food²
Food Square

Ciasto z rabarbarem
2

Ciasto z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
2

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami

Blueberry cinnamon rolls - Cyn…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Maślane ciasto z jeżynami

Maślane ciasto z jeżynami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wytrawne babeczki z cukinią
1

Wytrawne babeczki z cukinią

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką
1

Chleb wieloziarnisty mieszany…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!