Rabarbarowe crumble

Dzisiaj krótko i treściwie. Jestem przekonana, że każdy z was jadł kiedyś rabarbar pod kruszonką. To idealne, słodko-kwaśne połączenie. Ja, jako maniaczka kruszonki ustawiam ten deser gdzieś na czubku najlepszych rzeczy, jakie można zjeść. Ukręciłam ostatnio jeden na oko. No dobra, spontanicznie dodawałam składniki, ale też ważyłam, mając na uwadze, że może wyjdzie tak dobrze, że będę mogła to crumble tu wrzucić. No i wyszło, więc wrzucam. Cieszcie się nim, póki mamy rabarbar (swoją drogą, jeśli już go nie ma, możecie spokojnie zastąpić go innymi owocami, na przykład truskawkami).

Rabarbarowe crumble

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 80 g cukru
  • 2 porządne szczypty soli
  • 1 opakowanie mascarpone (250 g)
  • 1 opakowanie philadelphii ( 175 g )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  1. Pokrój rabarbar na kawałki.
  2. Rozgrzej masło na patelni, dodaj rabarbar i brązowy cukier. Smaż aż rabarbar zmięknie (ok. 5-10 min).
  3. Umieść rabarbar na dnie formy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól, migdały i sezam. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieć ciasto, ale staraj się, żeby nie było jednym zlepkiem, a bardziej miało konsystencję kruszonki (rozcieraj je palcami).
  5. Posyp rabarbar kruszonką i wstaw do piekarnika na około 40 minut (wyjmij, jak wierzch będzie już lekko brązowy).
  6. W trakcie pieczenia crumble przygotuj krem. Pomieszaj ze sobą mascarpone, philadelphię, cukier puder i wanilię.
  7. Podawaj na ciepło z łyżką kremu.

    Śliwka

Zdjęcie - Rabarbarowe crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rabarbarowe crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Babeczki truskawkowe z galaretką (bez glutenu)

Babeczki truskawkowe z galaret…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Domowy budyń
1

Domowy budyń

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Trufle kokosowo-daktylowe z tofu
1

Trufle kokosowo-daktylowe z to…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lemon curd - angielski krem cytrynowy
3

Lemon curd - angielski krem cy…

food² food²
Food Square

Tiramisu
1

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą
1

Pieczone bataty ze szparagami…

food² food²
Food Square

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekanka makaronowa
3

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni