Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy
Tytuł przepisu trochę z serii enigmatycznych opisów wprost z restauracyjnego menu, ale wersja „truskawki duszone z rabarbarem, podane ze śmietankowo-jogurtowym kremem waniliowym i kruchymi ciasteczkami” wydawał mi się … trochę zbyt długi :)
Zapraszam więc na naprawdę szybki do przygotowania, niezwykle aromatyczny i od razu przywodzący na myśl ciepły, letni dzień deser.
Truskawki z rabarbarem, to jest to!
Proporcje na ok. 4 porcje.
Składniki- truskawki - 250 g
- rabarbar - 150 g
- masło - 1 łyżka
- cukier brązowy - 1 łyżka
- śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
- jogurt grecki - 1/2 szklanki
- cukier puder - 2 łyżki (lub do smaku)
- naturalne esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- ciasteczka - ok. 5 szt
Ciasteczka włóż do woreczka, rozkrusz dokładnie, by uzyskać konsystencję piasku. Ułóż na dnie naczynek.
Na patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj obrany, pokrojony w ok. 1 cm kawałki rabarbar. Smaż 3 minuty, dodaj pokrojone w kawałki truskawki. Smaż kolejnych kilka minut. Dokładnie ostudź.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem wanilią, Dodaj jogurt, delikatnie połącz.
Na warstwę ciasteczek nałóż porcję truskawek z rabarbarem, na wierzch- śmietankowy krem. Po podania przechowuj w lodówce. (wierzch deseru posypałam dodatkowo pokruszonymi pistacjami).