Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem

Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem
Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quiche z łososiem, szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto kruche
  • mąka - 200 g
  • margaryna PALMA - 100 g
  • żółtka jajek - 2 szt.
  • sól - szczypa
  • woda - ewentualnie 20 ml
Nadzienie
  • łosoś - 150 g
  • szpinak świeży - 200 g
  • ser kozi - 100 g
  • jajka - 2 szt.
  • śmietana 30% - 250 ml
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 szt.
  • sól - szczypta
  • czarny pieprz - szczypta
  • gałka muszkatołowa - szczypta
olej Kujawski do smarowania formy do pieczenia i smażenia Przygotowanie

Margarynę PALMA pokrój w niewielką kostkę i za pomocą noża wkrój w mąkę zmieszaną z solą. Następnie rozrabiaj margarynę z mąką do momentu, kiedy ciasto będzie miało “piaskową” konsystencję. Wbij żółtka i zagnieć ciasto (nie za długo). Jeżeli bardzo ciężko się wyrabia, dolej odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Nagrzej piekarnik, posmarowaną olejem Kujawskim formę do pieczenia wyłóż rozwałkowanym cieńko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie “spuchło”. Piecz w temperaturze 200 stopni przez mniej więcej 15 minut.Rozgrzej olej Kujawski i zeszklij drobną posiekaną w kostkę cebulkę oraz czosnek. Następnie dodaj do nich szpinak i przesmaż całość około 3-4 minuty. Odstaw do ostygnięcia.W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki - jajka, śmietanę, starty ser oraz pokrojonego w drobną kostkę łososia. Powstałą masę zmieszaj z podsmażonymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Nadzienie wlej do wcześniej podpieczonego ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 25 minut (w niskiej formie o średnicy 24 cm).Ja do przepisu wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą, zamiast sera koziego wykorzystałam ser pleśniowy typu Camambert, a szpinak zastąpiłam rukolą (świeżą, dodaną na etapie mieszania składników w misce). W piekarniku trzymałam quiche około 35-40 minut, aż masa się zapiecze.

Kategorie przepisów