Quiche lorraine - placek lotaryński
Nie wiem jakim cudem, po prawie 5 latach prowadzenia tego bloga przepis na quiche lorraine pojawia się dopiero teraz? Tę lotaryńską tartę przygotowuję już dobre 10 lat (jak nie więcej) i to kilka razy do roku. Uwielbiam ją za prostotę i ulubioną kuchenną trójcę, bez której nie wyobrażam sobie życia: masło, boczek i śmietanę! Quiche lorraine, zanim jeszcze nauczyłem się gotować, było moim popisowym daniem. Bo co można popsuć w kruchym spodzie z jajeczną masą? Chyba nic! Mój ulubiony przepis na quiche lorraine musi zawierać francuską crème fraîche, czyli tłustą kwaśną śmietanę, którą z łatwością można zrobić w domu (tutaj znajdziecie przepis). Dzięki niemu tarta lotaryńska staje się obłędnie kremowa! Ogólnie nie widzę potrzeby, żeby jeszcze bardziej ten przepis polecać, bo chyba tarta z boczkiem mówi sama za siebie, co nie? Haha :D
*
SKŁADNIKI
na formę na tartę o średnicy 30 cm (8 porcji)
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnego mleka
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 200 g wędzonego surowego boczku
- 3 jajka
- 300 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36 %
- pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche Mąkę przesyp na blat lub do miski i dodaj posiekane masło. Wbij żółtko, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając powoli mleko. Gdy składniki się połączą, z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 30 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim spód oraz boki formy. Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier oraz obciążenie i piecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Nadzienie na quiche lorraine Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na suchej patelni. Gotowe skwarki odsącz z nadmiaru oleju. Crème fraîche ubij trzepaczką wraz z jajkami. Dodaj przysmażony boczek i dopraw pieprzem do smaku. Nadzienie wylej na podpieczony spód. Tartę wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut, aż wierzch się zetnie. Quiche lorraine podawaj lekko przestudzony.
*