Queijadas de Leite - portugalskie mleczne babeczki
Queijadas de leite to takie pastéis de nata dla leniwych! Nie wymagają zbyt wiele pracy, bardzo łatwo je się robi, a do tego są przepyszne! Jeśli przepis na słynne pastéis Was przeraża, to wypróbujcie koniecznie queijadas. Babeczki te są niczym mleczny pudding aromatyzowany słynnym portugalskim tercetem: cynamonem, wanilią i skórką cytrynową. Najsłynniejsze są queijadas de Sintra, które koniecznie musicie wypróbować podczas wyprawy do tego urokliwego miasteczka w jednej z tamtejszych cukierni lub będąc na Time Out Market w Lizbonie. Nic nie stoi również na przeszkodzie, żeby zrobić je również w domu. Ten piekielnie prosty przepis odkryłem w książce Lisbon autorstwa Rebecci Seal i zanim wziąłem się po raz pierwszy za pastéis de nata, postanowiłem na rozgrzewkę wypróbować coś łatwiejszego. Muszę Was tylko ostrzec — queijadas de leite są piekielnie uzależniające i ani się obejrzycie, znikną w tajemniczych okolicznościach. ;)
* SKŁADNIKI na 18 babeczek
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 25 g masła
- 100 g mąki + do oprószenia
- 250 g cukru
- 4 jajka
- skórka z ½ niewoskowanej cytryny
- ½ laski wanilii
- ½ laski cynamonu
- olej do posmarowania foremek
- cukier puder do podania
- mielony cynamon do podania
* PRZYGOTOWANIE
Do rondelka wlej mleko, dodaj przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii, cynamon oraz obraną skórkę cytrynową. Mleko doprowadź tylko do wrzenia i odstaw na 5 minut. Następnie odcedź przez sitko i rozpuść w nim masło.
Żółtka ubij delikatnie z mąką oraz cukrem, aż składniki się połączą, pamiętając, aby nie napowietrzyć zbytnio masy i by nie powstała piana. Następnie wlewaj powoli gorące mleko, cały czas ubijając na najmniejszych obrotach miksera.
Papierowe papilotki o średnicy 5 cm za pomocą pędzelka posmaruj olejem tak, aby nie przemokły (możesz również użyć oleju w sprayu) i oprósz mąką. Kolejno umieść je w foremce na muffiny i wlej jajeczną masę do ¾ wysokości papilotek. Queijadas de leite piecz przez 25-30 minut w 200°C, aż urosną i ładnie się przyrumienią. Odstaw do wystudzenia, a następnie ostrożnie zdejmij papilotki. Gotowe mleczne babeczki podawaj oprószone cynamonem oraz cukrem pudrem. W Portugalii queijadas de leite podaje się zwykle w temperaturze pokojowej lub na ciepło, jednak mi najbardziej smakują schłodzone w lodówce.
PS. Jeśli udało Ci się przygotować już queijadas de leite, to przyszedł czas na słynne pastéis de nata. Z tym przepisem na pewno Ci się udadzą! ;)
*