Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe
Quarkkäulchen, znane też jako Quarkkeulchen lub Quarkkließle (w Vogtlandzie) to typowy saksoński deser. Są to placuszki przygotowane z ugotowanych ziemniaków oraz twarogu, które wyglądem przypominają nieco frykadelki. W drezdeńskich restauracjach można spotkać je na każdym kroku. Ich nazwa w dialekcie środkowo-niemieckim oznacza po prostu serowe kule. To tradycyjny deser, który większości mieszkańców Saksonii kojarzy się z dzieciństwem i czasami DDRu. Danie to było bowiem tanie i pożywne. Ciasto na Quarkkäulchen bardzo przypomina to na nasze pierogi leniwe lub serowe knedle. Jednakże tutaj formujemy je w grube placuszki, które smażymy na patelni (oryginalnie na smalcu, obecnie często po prostu na oleju).
Quarkkäulchen smakiem przypominają nieco racuchy. W szczególności dlatego, że podajemy je tradycyjnie z musem jabłkowym, a w wersji bardziej wyszukanej również z bitą śmietaną (z naszą kwaśną 18% też smakują doskonale!). Są bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Czasami jako dodatek do tych saksońskich placuszków spotyka się również rodzynki, które w wersji na bogato mogą być uprzednio namoczone w rumie. Rodzynki dodaje się po prostu do ciasta.
Przygotowanie Quarkkäulchen jest bardzo proste. Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy z chudym twarogiem typu Quark. W polskich warunkach najłatwiej użyć sera w wiaderku jak na sernik. Dodajemy jajko i odrobinę mąki i zagniatamy ciasto. Tutaj ważna uwaga – gotowa masa powinna być zwarta, lecz nadal mocno klejąca. Dzięki temu placuszki będą delikatne. Quarkkäulchen formujemy w dłoniach oprószonych mąką, a następnie smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują prosto z patelni. Uważam, że te saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe posmakują Wam wszystkim, gdyż są tak bliskie polskich zwyczajów kulinarnych. Gorąco polecam je na deser, śniadanie lub podwieczorek. 🙂
Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe
Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Składniki na placuszki quarkkäulchen:
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 250 g kremowego twarogu z wiaderka (jak na sernik)
- 1 jajko
- 25 g cukru
- ok. 50 g mąki plus do podsypania
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania:
- cukier puder
- mus jabłkowy
- bita śmietana (opcjonalnie)
Jak zrobić placuszki quarkkäulchen?
- Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki i ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź, wystudź i przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem.
- Do ziemniaków dodaj twaróg, cukier oraz sól i wbij jajko. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Następnie wsyp mąkę i zagnieć krótko ciasto. Powinno być zwarte, lecz lekko klejące (jak na kluski leniwe). W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.
- Ręce oprósz mąką i z ciasta formuj placuszki o średnicy ok. 6-8 cm i grubości 1 cm. Najłatwiej zrobić najpierw kulę wielkości piłeczki ping-pongowej, a następnie je spłaszczyć w dłoniach. Placuszki odkładaj na deskę podsypaną mąką.
- Gotowe placuszki smaż na patelni z rozgrzanym olejem po ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się złoto-brązowe (podobny kolor, jak racuchy).
- Podawaj jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem z musem jabłkowym obok.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
*Na podstawie przepisu einfach backen.