Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe

Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe

Quarkkäulchen, znane też jako Quarkkeulchen lub Quarkkließle (w Vogtlandzie) to typowy saksoński deser. Są to placuszki przygotowane z ugotowanych ziemniaków oraz twarogu, które wyglądem przypominają nieco frykadelki. W drezdeńskich restauracjach można spotkać je na każdym kroku. Ich nazwa w dialekcie środkowo-niemieckim oznacza po prostu serowe kule. To tradycyjny deser, który większości mieszkańców Saksonii kojarzy się z dzieciństwem i czasami DDRu. Danie to było bowiem tanie i pożywne. Ciasto na Quarkkäulchen bardzo przypomina to na nasze pierogi leniwe lub serowe knedle. Jednakże tutaj formujemy je w grube placuszki, które smażymy na patelni (oryginalnie na smalcu, obecnie często po prostu na oleju).

Quarkkäulchen smakiem przypominają nieco racuchy. W szczególności dlatego, że podajemy je tradycyjnie z musem jabłkowym, a w wersji bardziej wyszukanej również z bitą śmietaną (z naszą kwaśną 18% też smakują doskonale!). Są bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Czasami jako dodatek do tych saksońskich placuszków spotyka się również rodzynki, które w wersji na bogato mogą być uprzednio namoczone w rumie. Rodzynki dodaje się po prostu do ciasta.

Przygotowanie Quarkkäulchen jest bardzo proste. Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy z chudym twarogiem typu Quark. W polskich warunkach najłatwiej użyć sera w wiaderku jak na sernik. Dodajemy jajko i odrobinę mąki i zagniatamy ciasto. Tutaj ważna uwaga – gotowa masa powinna być zwarta, lecz nadal mocno klejąca. Dzięki temu placuszki będą delikatne. Quarkkäulchen formujemy w dłoniach oprószonych mąką, a następnie smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują prosto z patelni. Uważam, że te saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe posmakują Wam wszystkim, gdyż są tak bliskie polskich zwyczajów kulinarnych. Gorąco polecam je na deser, śniadanie lub podwieczorek. 🙂

Zdjęcie - Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe

Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

 

Składniki na placuszki quarkkäulchen:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 250 g kremowego twarogu z wiaderka (jak na sernik)
  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • ok. 50 g mąki plus do podsypania
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

  Do podania:

  • cukier puder
  • mus jabłkowy
  • bita śmietana (opcjonalnie)

 

Jak zrobić placuszki quarkkäulchen?

  1.  Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki i ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź, wystudź i przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem.
  2. Do ziemniaków dodaj twaróg, cukier oraz sól i wbij jajko. Wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Następnie wsyp mąkę i zagnieć krótko ciasto. Powinno być zwarte, lecz lekko klejące (jak na kluski leniwe). W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.
  4. Ręce oprósz mąką i z ciasta formuj placuszki o średnicy ok. 6-8 cm i grubości 1 cm. Najłatwiej zrobić najpierw kulę wielkości piłeczki ping-pongowej, a następnie je spłaszczyć w dłoniach. Placuszki odkładaj na deskę podsypaną mąką.
  5. Gotowe placuszki smaż na patelni z rozgrzanym olejem po ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się złoto-brązowe (podobny kolor, jak racuchy).
  6. Podawaj jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem z musem jabłkowym obok.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Na podstawie przepisu einfach backen.

Zdjęcie - Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów