Pyszne puree z bobu. I pierś z kurczaka.

Pyszne puree z bobu. I pierś z kurczaka.

Zdjęcie - Pyszne puree z bobu. I pierś z kurczaka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś krótko i na temat. Wena twórcza wszelakiej maści, umarła w upale. I myśli się ciężko, ciężko...
Kolejny pomysł na danie z bobem. Same w sobie bardzo proste - trzeba się tylko nieco n a o b i e r a ć. Można sobie przy tej zajmującej czynności podumać, tudzież pokontemplować upał :) Polecam :)))

Zdjęcie - Pyszne puree z bobu. I pierś z kurczaka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pierś z kurczaka na puree z bobu /porcja dla dwóch GŁODNYCH osób/

1 podwójna pierś z kurczaka, ostra czerwona papryka w proszku, sól i pieprz oliwa, do smażenia, 2 łyżki masła,
1kg młodego bobu, 1 łyżka soku z cytryny, 3 – 4 łyżki roztopionego masła, ok. 100ml śmietanki 30%, sól i świeżo mielony pieprz, świeże oregano, do podania


Zdjęcie - Pyszne puree z bobu. I pierś z kurczaka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kurczaka myjemy, oczyszczamy z kostek i błonek. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do przegryzienia – im dłużej, tym lepiej.
Bób gotujemy w osolonej wodzie (ok. zajmuje to ok. 15 minut). Przelewamy zimną wodą, obieramy :)
Połowę obranego bobu odkładamy na bok, z drugiej połowy robimy puree – bób, masło, śmietankę i sok z cytryny wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy wedle uznania – ja dałam dużo świeżo mielonego kolorowego pieprzu i sól morską.
Pierś z kurczaka pieczemy na patelni lub na patelni grillowej. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Na talerzach rozkładamy puree z bobu, na tym układamy filet. Posypujemy pozostałym bobem, dekorujemy świeżym oregano. Danie podałam z ugotowaną, zieloną fasolką szparagową :)


Smacznego!


Zdjęcie - Pyszne puree z bobu. I pierś z kurczaka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów