Pyszne, jesienne pancakes z dynią i jogurtem
W Polsce najbardziej popularnym gatunkiem dyni jest Hokkaido i bardzo słusznie, ponieważ miąższ tej dyni jest wyjątkowo smaczny, po upieczeniu ma słodko-orzechowy smak. Miąższ zawiera sporo żelaza i potężną dawkę witaminy A, nie brakuje jej również witamin z grupy C i B. Namawiam Was do pieczenia dyni, dla uzyskania miąższu, który nadaje się do celów kulinarnych. Pieczenie wydobywa z dyni znakomity smak i słodycz, których nie uzyskamy przy duszeniu ?
Dynię wystarczy pokroić w kostkę, lub grubsze plastry, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 30 -40 minut, w temperaturze 170 stopni. Dynia powinna odparować wodę i zmięknąć, wtedy ściągamy twardą skórkę, a miąższ miksujemy, lub rozgniatamy widelcem.
Dzisiaj pyszne i delikatne placuszki pancakes na jogurcie z dodatkiem dyni. W Stanach są podawane z syropem klonowym, czasami z sosem owocowym i orzechami. Za ten pyszny i dopracowany przepis, dziękuję autorce bloga My Tasty Kitchen. Bardzo polecam na jesienny deser, również dla maluchów
Składniki
- 1 szkl. przesianej mąki pszennej ( u mnie orkiszowa typ 700 )
- 1/2 szkl. puree z dyni Hokkaido
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu