Pyszna domowa szynka z wędzarni
Święta coraz bliżej,najwyższa pora zabrać się za przygotowanie domowych wyrobów wędlin.U mnie produkcja w toku szynki i schaby już są,teraz pora na domową wielkanocną kiełbasę,baleron,kaszankę i kilka innych pysznych domowych wędlin. Jakie to pyszności podzielę się z Wami w ciągu najbliższych dni.Ach i po mojej diecie, takie pyszności zrobiliśmy,nie sposób się, im oprzeć.Szynka wyszła soczysta różowa w środku, delikatna w smaku o aromatycznym zapachu.Szynkę i inne pyszności możemy przygotować domowym sposobem.
składniki
Wykonanie
Szynkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do moździerza wkładamy sól, peklosól, pieprz, cukier, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, czosnek rozcieramy w moździerzu. Mieszankę przypraw dzielimy na dwie części. Pierwszą nacieramy szynkę z każdej strony, władamy do garnka kamiennego ostawiamy w chłodne miejsce na jedną dobę. Do garnka wlewamy wodę dodajemy połowę przygotowanej mieszanki przypraw, doprowadzamy do wrzenia. Solankę gotujemy około 10 minut, studzimy. Tak przygotowaną solanką zalewamy szynkę ,szczelnie przykrywamy naczynie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 5-7 dni. Dzień przed wędzeniem, nastrzykujemy szynkę solanką, w której się marynowała. Po wyjęciu szynki z solanki, moczymy około 2 godziny w wodzie, oczyszczamy. Szynkę wkładamy w siatkę do mięsa lub obwiązujemy szynkę sznurkiem i odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu szynkę wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 45-50 stopni wędzimy około 120minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 100minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30-60 minut. Czas wędzenia może ulec zmianie w zależności od wielkości szynki, najlepiej kontrować za pomocą termometru do uzyskania w środku mięsa 65-70 stopni
. Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy szynkę do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 65-70 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy szynkę po procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia.
składniki
- 5kgszynki wieprzowej bez skóry
- 5 łyżek soli
- 3 łyżki peklosoli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 liście laurowe
- 8 szt ziele angielskie
- kilka ziaren jałowca
- Kilka ziaren pieprzu kolorowego
- 5 litrów wody
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
Wykonanie
Szynkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do moździerza wkładamy sól, peklosól, pieprz, cukier, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, czosnek rozcieramy w moździerzu. Mieszankę przypraw dzielimy na dwie części. Pierwszą nacieramy szynkę z każdej strony, władamy do garnka kamiennego ostawiamy w chłodne miejsce na jedną dobę. Do garnka wlewamy wodę dodajemy połowę przygotowanej mieszanki przypraw, doprowadzamy do wrzenia. Solankę gotujemy około 10 minut, studzimy. Tak przygotowaną solanką zalewamy szynkę ,szczelnie przykrywamy naczynie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 5-7 dni. Dzień przed wędzeniem, nastrzykujemy szynkę solanką, w której się marynowała. Po wyjęciu szynki z solanki, moczymy około 2 godziny w wodzie, oczyszczamy. Szynkę wkładamy w siatkę do mięsa lub obwiązujemy szynkę sznurkiem i odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu szynkę wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 45-50 stopni wędzimy około 120minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 100minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30-60 minut. Czas wędzenia może ulec zmianie w zależności od wielkości szynki, najlepiej kontrować za pomocą termometru do uzyskania w środku mięsa 65-70 stopni
. Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy szynkę do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 65-70 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy szynkę po procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia.