Puszyste babeczki z jagodami i białą czekoladą
Do przygotowania babeczek z jagodami i białą czekoladą wykorzystałam olej Kujawski. Czy wiesz, że dzięki wykorzystaniu oleju wypieki zachowują dłużej swoją świeżość? Olej ma złocisty kolor i neutralny smak, dzięki czemu nie zmienia smaku ciasta. Babeczki na oleju są banalne w przygotowaniu.
Składniki na babeczki z jagodami i białą czekoladą:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 ½ szklanki czarnych jagód
- cukier puder
Jak upiec puszyste babeczki z jagodami i białą czekoladą?
Do miski wbijam jajko, dolewam mleko oraz olej rzepakowy. Mieszam do połączenia. Do drugiej miski dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Całość dodaję do mokrych składników. Mieszam do połączenia.
Białą czekoladę rozpakowuję i drobno kroję. Formę do muffinek wykładam papierowymi papilotkami (jeśli nie masz kupnych papilotek – możesz użyć papieru do pieczenia pociętego na kwadraty o boku ok. 14 cm). Na dno papilotki wlewam warstwę ciasta na babeczki, posypuję białą posiekaną czekoladą oraz umytymi wcześniej jagodami. Następnie dokładam kolejną warstwę ciasta na babeczki, a na górę dokładam jeszcze czarne jagody.
Babeczki z jagodami i białą czekoladą piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ok. 20-25 min. lub do “suchego patyczka”.
Upieczone babeczki z jagodami i białą czekoladą posypuję cukrem pudrem przed podaniem.
Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe