Puszyste babeczki z jagodami i białą czekoladą

Puszyste babeczki z jagodami i białą czekoladą

Zdjęcie - Puszyste babeczki z jagodami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania babeczek z jagodami i białą czekoladą wykorzystałam olej Kujawski. Czy wiesz, że dzięki wykorzystaniu oleju wypieki zachowują dłużej swoją świeżość? Olej ma złocisty kolor i neutralny smak, dzięki czemu nie zmienia smaku ciasta. Babeczki na oleju są banalne w przygotowaniu.

Składniki na babeczki z jagodami i białą czekoladą:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 ½ szklanki czarnych jagód
  • cukier puder

Jak upiec puszyste babeczki z jagodami i białą czekoladą?

Do miski wbijam jajko, dolewam mleko oraz olej rzepakowy. Mieszam do połączenia. Do drugiej miski dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Całość dodaję do mokrych składników. Mieszam do połączenia.

Białą czekoladę rozpakowuję i drobno kroję. Formę do muffinek wykładam papierowymi papilotkami (jeśli nie masz kupnych papilotek – możesz użyć papieru do pieczenia pociętego na kwadraty o boku ok. 14 cm). Na dno papilotki wlewam warstwę ciasta na babeczki, posypuję białą posiekaną czekoladą oraz umytymi wcześniej jagodami. Następnie dokładam kolejną warstwę ciasta na babeczki, a na górę dokładam jeszcze czarne jagody.

Babeczki z jagodami i białą czekoladą piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ok. 20-25 min. lub do “suchego patyczka”.

Upieczone babeczki z jagodami i białą czekoladą posypuję cukrem pudrem przed podaniem. 

 

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów